Без канабис за кеф в Тайланд до края на годината

Употребата на марихуана за медицински цели остава позволена

Новини
12:21 - 29 Февруари 2024
991
Без канабис за кеф в Тайланд до края на годината

Тайланд ще забрани употребата на марихуана за развлечение до края на тази година, но ще продължи да разрешава употребата ѝ за медицински цели, каза здравният министър в интервю за "Ройтерс".

След като Тайланд стана първата страна в Югоизточна Азия, която разреши медицинската употреба през 2018 г., а след това и развлекателната употреба през 2022 г., десетки хиляди магазини за канабис се появиха в индустрия, която

се очаква да струва до 1,2 милиарда долара до следващата година.

Критиците казват, че правилата на части са били приети прибързано в рамките на една седмица след декриминализацията, а правителството е изготвило нов закон за регулиране на употребата на канабис, който се очаква да влезе в сила до края на годината.

Проектозаконът ще отиде в кабинета за одобрение следващия месец, преди да се отправи към парламента, за да бъде приет преди края на годината, каза министърът на здравеопазването Чолнан Шрикаев.

"Без закон за регулиране на канабиса, с него ще се злоупотребява",

каза Чолнан в сряда, имайки предвид употребата за развлечение.

"Злоупотребата с канабис има отрицателно въздействие върху тайландските деца", добави той. "В дългосрочен план това може да доведе до други наркотици."

Предишното правителство не успя да прокара законодателство през парламента преди общите избори през май миналата година, оставяйки Тайланд без закон, който да регулира използването му.

Магазините за канабис, които работят незаконно, няма да бъдат допуснати да продължат практиката си, докато домашно отгледаният канабис също ще бъде обезкуражен, добави Чолнан, според който броя на законно регистрираните магазини е около 20 000.

"В новия закон канабисът ще бъде контролирано растение, така че отглеждането му ще изисква лиценз",

каза той. "Ще подкрепим (отглеждането на канабис) за медицинската и здравната индустрия."

Проектозаконът определя глоба до 60 000 бата (1566 Евро) за развлекателна употреба, докато тези, които продават канабис за подобни цели и участват в реклама или маркетинг на пъпки, смола, екстракт или устройства за пушене, са изправени пред затвор до една година или глоба до 100 000 бата (2580 евро) или и двете.

Законът също така затяга наказанието за отглеждане на канабис без лиценз, като затворът варира от една до три години и глоби от 20 000 бата (520 евро) до 300 000 бата (7300 евро).

Вносът, износът, отглеждането и търговската употреба на канабис също вече ще изискват разрешителни, 

добави министърът.

Правителството, признавайки икономическата полза от индустрията на канабиса, ще даде време на бизнеса да се адаптира към новата регулация, каза Чолнан.

Такива магазини могат да работят до изтичане на лицензите им и да се преобразуват в легални клиники за канабис, ако следват новите правила, каза Чолнан, добавяйки, че новият регламент няма да окаже влияние върху туризма.