Без конкуренция: Само една фирма продава електронни винетки

Дружество обвини АПИ, че пази монопола на единствения търговец

Икономика
20:46 - 04 Юли 2019
3257
Без конкуренция: Само една фирма продава електронни винетки

Само една фирма продава електронни винетки у нас в момента, въпреки че по закон трябва да има конкуренция. Втората компания, която трябваше да предлага услугата, е подала жалба в прокуратурата срещу Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Причината е, че не е допусната до системата.

Според компанията, която има желание също да продава както електронни винетки, така и тол такси за тежкотоварните автомобили, когато те бъдат въведени, пътната агенция пази монопола на единствения продавач на пазара. От Агенция „Пътна инфраструктура” отхвърлиха тези обвиненията, съобщи Би Ти Ви.

Всяка фирма, която разработи подходящ софтуер, може да се регистрира да продава винетки. Колкото повече фирми на пазара, толкова по-добре за потребителя.

От втората компания, готова да предлага услугата, твърдят, че техният софтуер позволява, например, да коригираш номера на винетката си, ако си допуснал грешка, без да плащаш повторно. Нещо, което в момента не е възможно.

Оказва се, че след като чакат с месеци да бъдат допуснати до системата, така и не получават кодове за нея. И алармират, че пътната агенция защитава монопола.

„Ако приемем, че тол системата е една заключена и пазена врата в АПИ, на всеки национален доставчик, като нас, трябва да му се покаже къде е вратата и да му се даде ключ, за да може той да влезе и да се интегрира. На нас по процедура ни беше отнет ключът - не ни беше даден този ключ и ние нямахме проактическата възможност да се интегрираме”, обясни Мартин Димитров, "Телетол".

От пътната агенция обясниха, че фирмата не била съвместима, затова и договорът й бил прекратен. Но може да кандидатства отново.

„Не може всеки по свой начин да се интегрира към системата. Процедурите са направени така, че да гарантират непрекъснатост и защита на системата в процеса на интеграция”, пише в позицията на АПИ.

След няколко месеца тези, които продават сега винетки, ще могат да предлагат и тол таксите. От Камарата на автомобилните превозвачи, които първи ще плащат за пътя, също настояват за повече търговци.

От пътната агенция обявиха, че в момента две други фирми са в процес на подготовка да влязат на пазара за продажба на пътни такси.