Без кръчми, а? Нова година ще е по-евтина

Ресторантьорите обмислят сваляне на цените с надеждата за клиенти

Общество
21:06 - 24 Октомври 2020
7911
Без кръчми, а? Нова година ще е по-евтина

След проваления летен туристически сезон, браншът вече мисли за Новогодишните празници. Въпреки несигурната ситуация около пандемията от COVID-19 хотелите и ресторантите вече предлагат празнични оферти. За да привлекат клиенти, цените тази година са по-ниски и за да направят предложенията си по-атрактивни - предлагат и допълнителни събития, предаде БНТ.

Несигурност и ограничения. Така може да се опише ситуацията в бранша за предстоящите зимни празници. От една страна заради изискванията да се спазва дистанция между хората, ресторантите и хотелите трябва да работят на непълен капацитет. Това обаче не е изгодно от финансова гледна точка и заведенията рискуват да са на загуба.

От друга страна, увеличаващите се случаи на заразени с COVID-19 може отново да принуди държавата на обяви извънредно положение и така да се наложи да затворят. Оферти за Новогодишната нощ има, но са в пъти по-малко от миналата година. Какви са цените на предлаганите пакети, провериха екипите ни в страната.

Цените на тридневен пакет за Новогодишните празници в четиризвездните хотели във Варна са между 350 и 700 лева. Интерес към тях проявяват повече българи, отколкото чужденци. Вече има резервации, които не са много по-малко от минали години.

"В последния момент ще вземем решение дали ще предлагаме само куверти. Най-вероятно не или ще бъдат много ограничени, за да могат всички да бъдат спокойни", каза Стела Деянова, хотелиер.

В Бургас са готови да развиват зимен туризъм чрез интересни събития и фестивали. През ноември хотелиерите в морския град ще привличат уикенд туристи с атрактивни пакети. Първото предизвикателство пред тях е Никулден, който е и празник на града.

"Намаленията ще бъдат със сигурност над 20% от обичайната цена, която е на рецепция, стандартна. Предполагаме, че ресторантьорският бизнес също ще се включи", каза Румяна Гюркан, управител на хотел.

Празничният куверт за Нова година в Русе ще е между 60 и 120 лв. Хората вече се интересуват от офертите, но в същото време се въздържат да правят резервации.

"Имам интерес да празнувам извън дома си, но се притеснявам да плащам предварително, защото така или иначе обстановката в страната е несигурна и очакваме всеки момент да затворят ресторантите и заведенията и да ми изгорят паричките", каза Розмари Митковска, жител на Русе.

Въпреки че в заведенията се спазват противоепидемичните мерки, ресторантьорите имат притеснения за предстоящите празници.

"Всичко е плахо, с уговорки евентуално да се върнат парите от капарото, което би било дадено. Така че, реално погледнато, бизнесът е в стрес", каза Красимир Иванчев, ресторантьор.

Единствените притеснения на потребителите са дали няма да загубят парите си, ако отново бъде обявено извънредно положение в страната. Затова някои хотели и ресторанти искат по-малко капаро и обещават, че при най-лошият сценарий парите на клиентите ще бъдат върнати.