Без масови прояви в Испания за 8 март

Шествията в иберийската страна обичайно събират стотици хиляди хора

Свят
22:26 - 25 Февруари 2021
1353
Без масови прояви в Испания за 8 март

Испански министри призоваха да няма масови прояви в страната по случай Международния ден на жената заради пандемията. Шествията в Испания за 8 март обичайно събират стотици хиляди хора.

Не е отговорно да се участва в демонстрация на 8 март "в този момент", заяви днес испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес. Можем да се борим с чувство за отговорност за жените и чувството за отговорност сега е да се избягват ситуации, които може да доведат до заразявания, каза тя на церемония.

Вчера министърката на здравеопазването Каролина Дариас също предупреди, че няма как да се проведе голямо шествие за 8 март за защита на правата на жените. Епидемологичната ситуация в страната няма как да го го позволи и това няма да бъде разбрано, подчерта Дариас на пресконференция.

В Мадрид, където всяка година се провежда най-голямата демонстрация в Испания за 8 март, регионалните власти потвърдиха, че са разрешили само демонстрации с не повече от 500 участници, и то при условие че се спазва физическа дистанция.

Миналата година в шествието в испанската столица се включиха над 100 000 души, включително много представители на правителството на премиера Педро Санчес, който се самоопределя като защитник на женските права. Скоро след това трима министри, сред които тази за равенството Ирене Монтеро и Каролина Дариас, дадоха положителна проба за коронавирус.

На 14 март, по-малко от седмица след шествието, Испания въведе една от най-строгите карантини в света, за да сдържи епидемията, а полицейски доклад, публикуван през май, разкритикува разрешаването на тази масова проява в началото на пандемията, което разпали политическите дебати.

От 2018 г. насам феминистките в страната провеждат акции на 8 март.

Смятана за пионер след приемането на закона срещу насилието срещу жените през 2004 г., Испания има силно феминистко движение и обществен център, който следи за убийства на жени.