Без паника! 30 под карантина в Пиринско заради вируса

Актуални новини
18:24 - 08 Март 2020
4994
Без паника! 30 под карантина в Пиринско заради вируса

30 човека са под карантина в област Благоевград заради коронавируса. „Място за паника няма”, обеща областният управител Бисер Михайлов, който призова всеки да бъде отговорен към собственото си и здравето на другите 

С тази новина приключи спешното заседание на Кризисния щаб при областния управител Бисер Михайлов, на което  бяха обсъдени спуснатите от Министерски съвет мерки за предпазване от разпространението на коронавируса в Благоевградска област, която до момента не е засегната.

Спазване на лична хигиена, търсене на спешна помощ при симптоми на грип, често миене на ръцете и използване на дезинфекциращи  препарати са част от мерките, които всеки трябва да вземе, отговорен  за здравето си. Забраняват се масовите културни и спортни мероприятия на закрито, посещения в киносалони, театри, концерти.

До момента на територията на областта няма положителна проба за коронавирус, но около 30 души са под карантина и наблюдение, те се върнали от Италия и Южна Корея, съобщиха още след заседанието. Още на летище София връщащите се преглеждат, записват и по справка е установено, че от там са се върнали тези дни  25 души, които са  от Благоевград, Гоце Делчев, Петрич и Разлог. В Разлог инфекциозно отделение няма, затова местната болница има готовност за разкрие места за пациенти, които да бъдат изолирани.

19 Спешни екипа са в пълна готовност за реакция, каза още областният управител. Бисер Михайлов и присъстващите призоваха хората да не изпадат в паника, да не се презапасяват с хранителни продукти и да не се подават на масовата психоза. В Плевен и Габрово са предприети много сериозни мерки, заради потвърдените вече случаи на коронавирус, пациентите са изолирани, както и хората, с които те са контактувани. Засега Благоевградска област е вън от опасност, тръби „Струма”.