Без паника, коронавирусът не е толкова опасен!

Носенето на маски се препоръчва само за хората със симптоми, не и за здравите, пише д-р Георги Маждраков

Здраве
15:39 - 26 Февруари 2020
6299
Без паника, коронавирусът не е толкова опасен!

Д-р Георги Маждраков успокои приятелите си във фейсбук, че коронавирусът не е толкова опасен, колкото се възприема масово от обществото. Медикът призова българите да не се паникьосват, а да подходят трезво към опасността.

Ето какво написа лекарят:

Според информацията за актуалния коронавирус (COVID-19), която е публично достъпна, стават ясни няколко основни пункта:

Първо - вирусът е малко по-вирулентен (способен да заразява), отколкото обичайните сезонни грипни вируси. R0 е от порядък между 2 и 3. Тоест, един заразен пациент може да зарази средно до 3-ма здрави. Рекордьорите са с R0 над 10.

Второ - не е особено смъртоносен. От 1000 болни под 49 годишна възраст се очаква да загинат четирима. Проблемът става голям при възраст над 70 (около 8% смъртност), и особено при възраст над 80 (очаквана смъртност над 14%).

Въпросът е "има ли смисъл да се ограничава пътуването?". От публикуваното от СЗО става ясно, че ограничаване на придвижването на потоците от пътуващи с по-малко от 90% ще забави епидемията едва със 7 дни. "Драконовски" мерки ще забавят епидемията с няколко седмици.

Имайки предвид, че за създаването, производството и разпространяването на ваксина е необходим доста по-голям срок считам, че ограниченията касаещи пътувания ще доведат до повече икономически вреди, отколкото здравни ползи.

Обърнете внимание, че Световната здравна организация съобщи, че носенето на маска се препоръчва само за хората със симптоми, но не и за здравите!