Без промяна от 2013 г. - Майчинството остава 380 лв.

Мерките за насърчаването на раждаемостта са добри, смята новият социален министър Деница Сачева

Политика
12:21 - 04 Декември 2019
1565
Без промяна от 2013 г. - Майчинството остава 380 лв.

380 лв. на месец остава размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години, решиха депутатите с одобрените на второ четене текстове в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 година. Парите за младите майки стават непроменени, като първата година след раждането те ще продължат да получават средства в размер на 80% от сумата, на която са осигурявани, а от първата до втората година на детето – 380 лв. на месец.

„Раждат се все по-малко деца и трябва да обърнем посоката на политиките за стимулиране на семействата“, настоя Надя Клисурска от БСП която от парламентарната трибуна аргументира неприетото от мнозинството предложение на опозицията парите за отглеждане на дето между първата и втората година да нараснат на 650 лв. месечно.

"От 2013 г. обезщетението за отглеждане на дете е почти замразено“, каза тя и припомни, че парламентарната ѝ група за втора поредна година предлага алтернативен бюджет, който предвижда завишаване на сумата.

От ГЕРБ признаха, че сумата е малка, но отправиха въпрос към опозицията. „Смятате ли вие, че ако направим 650 лв. тази сума, това ще доведе до повишаване на раждаемостта“, попита депутатът Румен Генов.

Според него смисълът на тези разпоредби е да се създаде стимул за майките да се върнат на работните си места максимално бързо.

Участие в дебата взе и новоизбраният социален министър Деница Сачева, която определи като добри мерките, предприемани от държавата за насърчаването на раждаемостта. Според нея стимулирането на младите семейства да имат деца „не минава единствено“ през парични стимули, а изисква „комплексен подход“. Тя припомни още че правителството има тригодишна програма за изграждане на детски градини, а таксите за децата от социално слаби семейства да бъдат поети от бюджета.

От „Воля“ също има собствено предложение, предвиждащо парите за майчинство да бъдат в размер на минимална работна заплата, но то също не получи подкрепата на мнозинството.