Без сняг за Коледа и Нова година

Очаква ни ранен ски сезон

Новини
08:33 - 08 Декември 2023
9197
Без сняг за Коледа и Нова година

До края на годината времето ще остане динамично, променливо, с чести смущения. Ще има краткотрайни снежни периоди, като в планините снежната покривка ще продължи да се увеличава.

Преминаващият тези дни средиземноморски циклон се очаква да се изнесе в източна посока. В петък през деня ще има по-интензивни валежи от сняг в Стара планина и в Родопите. По-слабо ще превали в Предбалкана, някои части на Дунавската равнина и тук-там в Североизтока.

До вечерта валежите ще спрат почти навсякъде. Вятърът ще е студен, северен, с по-силни пориви в Източна България. Дневните температури ще са от един до 5-6 градуса.

Почивните дни ще са с променлива облачност, с мъгли и ниски облаци в часовете призори, и разкъсвания след обяд. Валежи не се очакват. Едва в неделя следобед и привечер е възможно да превали сняг на изолирани места по планините в Западна България.

Вятърът в събота ще остане северен с по-силни пориви по крайбрежието, в неделя ще е сравнително тихо. Температурите сутрин - между 2-3 над нулата и 2-3 под нулата. В топлите часове на съботата – между 2 и 7 градуса, в неделя – с градуса-два по-топло.

От 10 до 13 декември ще прониква по-топъл въздух. Валежи няма да има, а следобедните температури ще се повишат до интервала 10-15 градуса. В средата на месеца (14-16 декември) ще има валежна обстановка покрай студен атмосферен фронт. Очакват се валежи от дъжд, които бързо да преминават в сняг.

След това, до 20 декември, времето ще е по-спокойно, но ще остане студено с дневни температури между 0 и 5-6 градуса. В дните преди Коледа ще е още по-студено с изгледи в някои райони термометрите да паднат до минус 10 градуса. Потенциал за снеговалежи има около 20-21 декември.

С цялата условност на дългосрочните прогнози, за Коледа вероятността да вали сняг е малка. Между Коледа и Нова година потенциалът за валежи е по-голям, но пък температурите ще се повишат, което ще вдигне снежната граница към планините и ще ограничи зоните с валежи от сняг.

"Декември е мрачен месец, добре, че тогава става червеното вино. Нищо няма да вали през уикенда", обяви проф. Георги Рачев по Би Ти Ви.

Алпите са пълни със сняг, нашите планини също, обясни климатологът. Има всякакви условия да започне ранен снежен ски сезон, като засега най-много сняг има на Боровец и на връх Тодорка. Там ще продължат студените температури, които ще гарантират нормалното откриване на сезона на 15 декември.

До сряда ще има затопляне, но после до петък ще вали сняг. Тогава ни очаква нова валежна обстановка с понижение на температурите.

Продължава да бъде все още топло за сезона, като в Лисабон, Париж и Лондон е по 12 градуса. Малко по-топло е на Балканите.

До 20-21 декември се очаква нормална обстановка, въпреки че декември е един от най-мрачните месеци, каза проф. Рачев. Денят е кратък и като падне мъгла, става доста потискащо.