Без срам: Кметът на Симитли нарече журналист "чума"

Политика
15:29 - 24 Април 2020
8036
Без срам: Кметът на Симитли нарече журналист "чума"

Брутален скандал се завихри покрай коронавирусното огнище в Симитли, след като кметът Апостол Апостолов е нарекъл журналистката и кореспонден в Югозападния край от Би Ти Ви Ирина Жерева "чума". Прякото обръщение към нея било "Ти си чума", когато тя се опитала да събере повече информация за ситуацията в общината заради далия положителна проба за инфекцията шофьор на Апостолов. 

Скандалът гръмна от позиция на членовете на Регионалното дружество на СБЖ – Благоевград, които изразяват острото си възмущение от арогантното отношение и поведение на кмета, проявено към журналиста.

„Изпълнявайки професионалните си задължения и настоявайки да получи повече информация за разпространението на коронавирус в община Симитли, Ирина Жерева е атакувана с вербална агресия, недопустима за високата отговорност, която обществото очаква от кмета на община Симитли. Кореспондентът на водеща национална медия Ирина Жерева е унизена с думите „ Ти си чума”, само защото изпълнява мисията на журналиста – да информира хората, които се намират в стрес и безпокойство от настъпващото разпространение на коронавируса, след установената и доказана зараза на шофьора на градоначалника на Симитли“, пишат от СБЖ.

Според членовете на Регионалното дружество на СБЖ-Благоевград, поведението на кмета на община Симитли е в абсолютен разрез с разума и етиката на отговорен управник. „Настояваме за повече уважение от страна на институциите към труда на местните журналисти в Благоевградска област, за тяхната защита и подкрепа в изпълнението на професионалните им задължения“, пишат още от СБЖ.

Към критиките на СБЖА се присъедини и Асоциацията на европейските журналисти – България. От там изразяват възмущението си от поведението на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. „Апостолов за пореден път обиди Жерева, докато тя изпълнява служебните си задължения, а после вместо да се извини, използва сайта на общината, за да нападне журналистката отново. Държанието на кмета е недопустимо, а журналистката е в правото си да търси правата си по съдебен път и АЕЖ ще ѝ предложи юридическа подкрепа за оформяне на иск и внасянето му в съда“, пишат от АЕЖ.

От там смятат, че Апостолов, за когото това далеч не е първият скандал, в който се замесва, би трябвало да е отговорен пред своите избиратели – жителите на община Симитли.

„Неговият случай обаче е специален – на последните и на предпоследните местни избори той бе единствен кандидат за кмет на общината. Затова няма да е пресилено да кажем, че отговорност за този кмет носят всички основни партии, тъй като никоя от тях не е издигнала негов конкурент на изборите“, припомнят от асоциацията.

Затова днес АЕЖ се обръща към лидерите на ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и Демократична България (партиите и коалициите с представители в българския и Европейския парламент) и настоява те да се разграничат от кмета Апостол Апостолов. Особено важно е такова разграничение да дойде от ПП ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов, тъй като са известни близките му отношения с Апостолов, както и фактът, че синът на кмета е депутат от ГЕРБ.

АЕЖ настоява лидерите на партии, които не желаят да бъдат свързани с Апостолов, публично да се разграничат от него и да поискат оставката му.

АЕЖ призовава медиите да защитават по-категорично журналистите си в такива случаи. Доколкото ни е известно, това е третата по ред подобна постъпка на Апостолов спрямо кореспонднетката на Би Ти Ви. Само категоричен отпор от страна на медиите ще принуди някои политици да зачитат достойнството на техните представители.