Без Васил Божков: Тотото с тройна печалба от игри с талони

Икономика
21:31 - 12 Март 2020
11626
Без Васил Божков: Тотото с тройна печалба от игри с талони

Около три пъти са се увеличили продажбите в талонните игри на държавния тотализатор след въвеждането на забраната на частните лотарии преди няколко седмици, от което пострада бизнесменът Васил Божков.

“Наистина има по-голямо търсене на талони”, заяви служителка на тотото в един от централните пунктове в столицата. “Все повече хора влизат и ги купуват”, допълни тя.

В момента тотото предлага близо 20 талонни игри с доста сериозни печалби, като са взети мерки да бъдат пуснати по-бързо и нови, за да се задоволи увеличеното търсене.

Има и малко увеличение в цифровите игри, но това е заради нарастването на джакпота, като общият за снощния тираж бе на стойност от 8,7 милиона лева.

С новоприетия закон тотото остана абсолютен монополист в талонните и цифровите игри. То обаче има право да ги продава единствено в собствените си пунктове, които са 550 в България, докато частните лотарии имаха над 1000 места, където да търкаш талончета.

Новият управителен съвет на тотализатора бе вписан официално в Търговския регистър и вече встъпи в управлението на държавната фирма, която е под шапката на Министерството на младежта и спорта и Министерството на финансите.

Изпълнителен директор на тотализатора стана Любомир Стефанов Петров. Досегашният Дамян Дамянов остава също в системата като съветник.

Петров от две години бе начело на дирекция “Търгове и процедури” в държавната фирма “ Информационно обслужване”, преди това бе мениджър бизнес развитие в “Телелинк България”.

В управителния съвет влязоха двама бивши играчи на “Левски” и националния отбор Гошо Петков Гинчев и Христо Георгиев Йовов. Другите двама са Людмила Костова Петкова и Валентин Страхилов Точев.

Гинчев вече втори мандат на съветник по спортните въпроси на министър Красен Кралев. Йовов пък за последно се опита да стане кмет на родното Своге, но загуби още на първия тур на изборите от Емил Иванов.

Людмила Петкова бе шеф на “Данъчна политика” в Министерството на финансите. Тя за кратко бе заместник-министър, а дълги години работи и в НАП, като стигна до поста заместник-директор.

Валентин Точев от 5 години е началник на отдел “Анализ на данъчната политика” във финансовото ведомство. Той има над 20 години стаж там.

Този управителен съвет само ще довърши мандата на предходния, който завършва на 25 ноември тази година.

Промените бяха направени, за да се вземат адекватни мерки за повишаване на приходите в новата ситуация, в която се намира държавният хазартен оператор.

Очаква се в най-скоро време да бъдат направени още промени в начина на работа на тотализатора, като предвижданията са той да вдигне приходите си поне двойно.

Тотото дава фиксирана сума за финансиране на българския спорт, докато това липсваше при частните лотарии. 17% от приходите му отиват за неговата собствена издръжка.