Без винетка до селата край София (ПЪЛЕН СПИСЪК НА ПЪТИЩАТА)

Столична община плаща на АПИ тол таксите на градския транспорт

Политика
22:00 - 19 Февруари 2020
9068
Без винетка до селата край София (ПЪЛЕН СПИСЪК НА ПЪТИЩАТА)

Колите, които пътуват по Северната скоростна тангента на София, по пътя за Банкя и по Самоковско шосе за Панчарево, както и до Нови Искър и Банкя, няма да плащат електронни винетки. След година и половина преговори Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Столична община са се разбрали за маршрутите, които остават без таксуване, твърдят от кметството на Йорданка Фандъкова.

Част от шофьорите бяха изненадани с глоби в началото на седмицата от патрули с камери на Националното тол управление. Днес пред БТВ доц. Георги Балабанов, експерт от Национално тол управление, обяви че автомобилите, които преминават по Северната скоростна тангента на София, по пътя за Банкя и по Самоковско шосе за Панчарево, трябва задължително да имат електронни винетки. 

Сагата с винетките в столицата бе разрешена от премиера Бойко Борисов, който в началото на правителственото заседание заплаши пътната агенция и изпрати шефа на АПИ Георги Терзийски по софийските села да обяснява, че няма да е нужда винетка, за да се пътува до центъра на София. През общината минават около 10 пътя от платената републиканска пътна мрежа. По-рано обаче възмутени граждани на Бистрица счупиха камера на системата БГ ТОЛ.

От Столична община са изчислили, че ще са необходими около 700 лв. на ден, за да платят тол таксите на градския транспорт, който се движи по направленията след Околовръстното шосе. За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка. Списъкът с тези пътища, който изготвихме, многократно е обсъждан с ръководството на агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщи на официалната си Фейсбук страница кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подчертава, че това е позицията, която Столична община защитава от началото на обсъжданията на тол системата.

"Ние имаме готовност да участваме в поддръжката на тези пътища, които са част от републиканската пътна мрежа. Това е ангажимент, който сме поели в разговорите си с АПИ в последните месеци и имаме тяхното уверение, че до окончателното решение на казуса, санкции на столичани няма да бъдат налагани", увери Фандъкова.

Ето и списъка на пътищата, по които се осигурява на всички населени места от Столична община пътуване до София без винетка:

Път № 181 в участъка от София до с. Железница/Плана

Път №82 в участъка от София до Панчарево и с. Кокаляне и от Кокаляне до Долни Пасарел

Софийски Околовръстен път

Северна Скоростна тангента

Участък от път № 8 -Е80 в участъка от бул. „Сливница" до пътен възел "Божурище"

Участък от път № 189 между СОП и гр. Банкя - разклона от Суходолски път

Участък от път №1 - Е79 между "Черния Кос" и ул. „Войнишко въстание" с. Владая

Участък от път №1 - Е79 между СОП и с. Желява

Участъка от път (III - 802 ) между бул. „Европа“ и гр. Банкя

Участъка от ул. „Малобучески път“ между кв. „Суходол“ и с. Мало Бучино

Републикански път II-81 - от СОП до с. Волуяк.