Без заплати в най-голямото ловешко предприятие от март

Очаква се около 300 души да подадат заявления за напускане в „Спарки Елтос” АД

Новини
17:03 - 22 Октомври 2019
2282
Без заплати в най-голямото ловешко предприятие от март

Работници в едно от най-големите ловешки предприятия - "Спарки Елтос" АД, масово напускат заради неизплатени заплати от март насам. Очаква се около 300 души да подадат заявления за напускане и да се регистрират като безработни, за което били приканени от ръководството на дружеството поради финансови затруднения, потвърдиха от Дирекция "Бюро по труда".

В завода за производство на електроинструменти, заваръчни конструкции, селскостопанска техника, транспортни и строителни машини ще останат на работа хора в охраната, складовото стопанство, счетоводството и човешки ресурси.

На напусналите от Бюрото по труда в Ловеч могат да предложат 250 свободни работни места. Ще ги насочват и към съседните общини.

От Дирекцията припомнят, че през август е имало обявено масово уволнение, в резултат на което 80 души са били освободени и регистрирани в Бюрото по труда.

Периодично напускат работници и служители обаче още от август миналата година.

За неизплатените от март заплати на целия персонал потвърдиха и от Инспекцията по труда в Ловеч. Причините са финансови затруднения и липса на оборотни средства.

От 1 юни 2016 г., когато са започнали финансовите проблеми на предприятието, до 30 септември т. г. инспекторите са извършили 26 проверки във връзка с неизплатените заплати, съобщи за БТА директорът на Инспекцията по труда в Ловеч Митко Митев. Съставени са 16 акта и са издадени същият брой наказателни постановления, които са влезли в сила. Част от тях са изплатени, а друга са предадени за принудително изпълнение в НАП.

Изпълнителният директор на "Спарки Елтос" АД Петър Бабурков заяви пред БТА, че на работниците е обяснена ситуацията в предприятието, а информация на медиите ще даде евентуално следващите дни.