Безбожни цени на китките: Лилиумът - 15 лева , орхидеята - 36

Новини
17:10 - 06 Май 2020
4514
Безбожни цени на китките: Лилиумът - 15 лева, орхидеята - 36

Дефицитът на партита и шумни тържества в кризата не стресна търговците на цветя и въпреки оределите клиенти, цените на китките изобщо не са тръгнали надолу, а даже са още по-солени. Търговците се вайкат, че изхвърлят огромни количества увехнали цветя, но упорито държат цифрите нагоре. Някои от тях все пак стартираха социална екстра и подаряват позавехналите китки на редовни клиенти.  

В някои столични бутици, букетите даже са поскъпнали, като търговците разчитат на принципа  да избият с един удар по-голяма печалба. Пред клиентите оправдават шоковите цифри със затруднените доставки.

По време на извънредното положение, в цветарските магазини влизат 3-4 пъти по-малко клиенти, признават продавачите. Много по-рядко се поръчват и скъпи букети.

В момента най-евтино в момента вървят пролетните цветя - лалетата и фрезиите, които държат цена от 2-3 лева на стрък или клонче. На много места обаче нетрайните растения бързо губят свежия си вид и хората не посягат към тях, въпреки приличната цена. Уж най-евтините, от които стават пищни букети – хризантемите, в момента се продават на 4 лева клонката, показа проверката ни. 

Розите с дълга дръжка, в различни окраски, се предлагат  средно по 5 лева за една бройка. Напръсканите с брокат и боядисани в ефектни багри пък държат цени над 7-8 лева в скъпарските бутици.    

Прочутият нежен лилиум, предпочитан от мъжете за любимите дами, и сега си е безумно скъп – клонка от цветето държи твърда цена от 12-15 лева лева, макар че увяхва буквално за часове. „Наложи се да изхвърля половината от зареденото количество и да отбера само свежите, но няма как да го пусна за 6 лева, това е положението“, обясни продавачка в магазин в голям столичен хипермаркет.

Най-масово купуваните– герберите, също си държат цената – едно клонче от тях се предлага за 3-3,50 лв., колкото беше и преди. Трайното цвете продължава да се купува по една или по три бройки, защото издържа няколко дни във вазата у дома.

Само за баровци си остава фината орхидея, която буквално удря рекорда – екзотичното цвете струва между 30 и 36 лева в различните бутици и не отстъпва от цената си, въпреки че се купува най-рядко от всички останали.

Макар и по-рядко отпреди, сега се купуват повече разсади, защото хората имат мерак да си поукрасят терасите и да ги направят по-уютни, след като са затворени вкъщи и прекарват на тях доста време. Купуват се петунии и азалии, но най-светкавично се разграбват теменужките, които се намират и за 1,50 лв. в малка саксийка.

„Теменужките свършват за нула време, хем са евтини, хем много красиви“, споделиха продавачи.

Собствениците, решили се на социален жест – да подаряват останалите поувехнали букети, споделиха: „Като видим, че цветята остават в магазина и няма да се купят, а на другия ден вече ще са увехнали, просто ги подаряваме. Вече сме подарили огромни количества, хората не отказват“, разказа собственичка на цветарски магазин до голям столичен хипермаркет.

И в смутните времена обаче претенциозни баровци поръчват, макар и много по-рядко луксозни букети, които се изпращат на адрес по повод рожден ден или просто като романтичен жест. „Луксозните букети ги поръчват по телефона и дори не идват да ги видят. Пращат човек да ги плати след като бъдат изпратени“, разказаха търговци, които най-много се радват на точно тези поръчки, които обичайно включват и тлъст бакшиш.