Безбожно! Новият път по проекта на Южната дъга минава през олтара на храм

Общество
17:09 - 09 Юни 2020
2178
Безбожно! Новият път по проекта на Южната дъга минава през олтара на храм

Новият път по проекта на Южната дъга и свързващите отсечки трябва да мине през олтара на храма, което е недопустимо! За това алармира отец  Димитър Тухчиев, пише БТА. 

Става дума за храма „Св. Пантелеймон" в Княжево, който е построен през 1923 г. от руските военни инвалиди, принудени да напуснат родината си след болшевишката революция.

„Сегашният казус е, че покрай предстоящото изграждане на южната дъга и връзката и с бул. “Цар Борис III“ нито възложителят, нито изпълнителят са се съобразили с даденостите на булеварда в тази му част. Според този “идеен проект“ локално платно ще се превърне в двулентов отвеждащ път, съединяващ южната дъга с булеварда и в тази му част според проекта , който е публикуван на сайта на общината, пътят трябва да минава на около 1,50 от храма", обяснява отец Димитър. 

Той обяснява, че поред същия този проект трябва да навлезнат още толкова вътре в самия храм, за да изпълнят изискванията от 3 метров тротоар. С писмо от 13.04.2020 г. до столичния кмет той е изразил своето възражение, опасение и предложение, но отговор няма.

"Опасенията ми са съвсем основателни, защото преминаването на път с такъв пътникопоток, за който говорят експертите на общината, ще доведе до увеличаване на преминаващите автомобили, увеличаване на вибрациите, а храмът е с плитки основи, създава се опасност от ПТП - олтарът и входът за храма са откъм булеварда.  Проектът не е съобразен с културно-историческото значение на храма,” притеснява се отец Димитър. 

Църквата има изключителна история. „В този храм като част от тогавашната Руска задгранична църква на емиграцията е служил и архиепископ Богучарски Серафим, прославен съвместно от българската и руската църква като св. Серафим Софийски Чудотворец”, пояснява свещеникът.