Бездомните ирландци вече ще имат право да гласуват

Десетки хиляди хора в страната нямат дом и са на прага на бедността

Топ
20:30 - 19 Май 2024
2462
Бездомните ирландци вече ще имат право да гласуват

Статия в „Политико“ (politico.eu) е посветена на най-новата група от гласоподаватели в Ирландия – бездомните хора, предава БТА. През 2022 г. ирландският Парламент прокарва Закон за избирателната реформа, който позволява на благотворителни организации да предоставят адрес на хората без дом. Притежаването на адрес е едно от условията, необходими за право на глас в държавата.

По данни на благотворителната организация "Фокус Ирландия" (Focus Ireland) днес около 9500 ирландци са без дом, докато според „Политико“ броят им е близо 14 000. Един от тях - 24-годишната Кийл Шеридан Оданза, разказва пред „Политико“, че като дете е била постоянно прехвърляна от едно приемно семейство на друго.

След като навършва 18, тя бива изхвърлена на улицата. В продължение на години не успява да си намери постоянно жилище, а през това време е свидетел на влошаващата се жилищна криза. В резултат на това, у нея се заражда желанието да участва в решаването на проблема. По думите ѝ, преди последните избори политиците са правили празни обещания за строене на нови къщи, но в крайна сметка кризата си остава. Поради това Оданза е критична към двете политически сили, които доминират политическата среда през последните 90 години – „Фина Гейл“ и „Фина Фойл“.

Сенатор Мери Фицпатрик, говорител на центристката управляваща „Фина Фойл“, съобщава пред репортери, че правителството е задействало 10-годишен план с цел до 2030 г. да осигури 300 000 жилища и да премахне бездомността. Планът е подкрепен с 20 милиарда евро държавно финансиране.