Бежанци с жалба в Европейския съд срещу гръцки граничари

Мигрантите се оплакват, че са бити от гръцки полицаи

ЕС
20:18 - 16 Март 2020
3210
Бежанци с жалба в Европейския съд срещу гръцки граничари

Четирима сирийски бежанци, пострадали от действията на гръцки граничари, са внесли искове срещу Гърция в Европейския съд за правата на човека, предаде ТАСС, позовавайки се на Анадолската агенция.

Окръжният директор по здравеопазването в турския окръг Одрин Али Дженгиз Калкан съобщи, че четиримата бежанци, които били ранени от гръцки граничари, са подали исковете чрез адвокати. Той каза, че въпросът за нарушенията на човешките права се следи от адвокатските колегии в Истанбул и Одрин. Калкан добави, че в момента се подготвят исковете на още 25 пострадали бежанци, предава БТА.

"Досега сме оказали медицинска помощ на над 7 хиляди бежанци", каза Калкан. По неговите думи, вследствие на действията на гръцките граничари са загинали трима и са били ранени 213 души, 13 от които се лекуват в турски болници. Анкара твърди, че граничните власти в Гърция прилагат непропорционални мерки за спиране на мигрантите.

В края на февруари след сблъсъци със сирийската армия, при които загинаха 36 турски военни, Турция обяви, че няма да спира бежанците от Сирия да се отправят към страните от Европейския съюз. Според турски оценки броят на сирийците, пресекли границата с Гърция или преминали в буферната зона, е минимум 140 хиляди. Тези данни обаче се опровергават както от руските военни в Сирия, които не са забелязали такова масово движение на бежанци към границата, така и от гръцките власти. Атина обвини Анкара в организирано прехвърляне на мигранти и съобщи за близо 25 хиляди случая на нарушение на границата от началото на март.