Бежанци съдят Facebook за 150 млрд. долара

Рохинги от Мианмар обвиняват компанията, че не е предприела действия срещу слово на омразата срещу малцинството

Новини
13:03 - 07 Декември 2021
1586
Бежанци съдят Facebook за 150 млрд. долара

Бежанци рохинги от Мианмар съдят Meta, компанията собственик на Facebook, за 150 млрд. долара за това, че не е предприела действия срещу слово на омразата срещу малцинството, което пък е довело до насилие. Това предаде Ройтерс.

Дела са заведени едновременно в САЩ и Великобритания. Според жалбите пропуските на компанията да контролира съдържанието и дизайнът на платформата ѝ са допринесли за реалното насилие, на което е била подложена общността на рохингите.

От Facebook не коментираха последните обвинения, но преди са признавали, че са били "твърде бавни в предотвратяването на дезинформацията и омразата". Компанията все пак предприе стъпки за справяне със злоупотребите с платформата ѝ в региона, включително забрани на военната хунта да ползва Facebook и Instagram след преврата на 1 февруари.

Въпреки че съдилищата в САЩ могат да прилагат чуждо право в случаи, когато предполагаемите вреди са извършени в други държави, двама правни експерти, интервюирани от Ройтерс, заявяват, че 

не знаят за успешен прецедент за позоваване на чуждо право в съдебни дела срещу компании за социални медии.

Повече от 730 000 мюсюлмани рохинги напуснаха Мианмар през 2017 г. след военни репресии срещу тях, включващи масови убийства и изнасилвания. Правозащитни организации документираха убийства на цивилни граждани и опожаряване на села. Властите на Мианмар твърдят, че са се борили с въстание и отричат да са извършвали системни жестокости.