Безобразие: Унищожават река Вит заради АМ "Хемус" (ВИДЕО)

Тонове речна баластра изровени за ден при Боаза заради аутобана

Икономика
15:45 - 15 Ноември 2019
91300
Безобразие: Унищожават река Вит заради АМ "Хемус" (ВИДЕО)

Река Вит е на път да бъде унищожена заради строителството на ключовата автомагистрала "Хемус", алармираха пред Lupa.bg рибари и потамолози (специалисти по хидрология на реките - б.а.). Става въпрос за брутално и безхаберно ровене на речна баластра в последните дни край село Торос, община Луковит, което е документирано и в няколко видеоклипа.

На 14 ноември около 10,00 часа при проверка на строежа на аутобана от моста на реката при Боаза рибарите са установили, че цялото корито в близост до бъдещата отсечка на "Хемус" се е превърнало в лунен пейзаж. Тонове речна баластра са били добити от реката чрез тежка строителна механизация, многотонни камиони и багери. Поне 3 машини са били засечени в този част да копаят под моста в посока Тетевен. Заснет е и един от камионите, като от логото се разбира и коя е компанията-подизпълнител на този лот от проекта за магистралата. Става въпрос за фирма "Мони-07", собственост на бизнесмена Огнян Звездов.  

До момента за случващото се в 12-а по големина река в България, която дава 0,4 на сто от общия водосбор на Дунав, са сезирани екослужбите в Плевен, както и редица неправителствени организации. 

След сигнала, както рибарите твърдят, един от камионите се е върнал и е засипал обратно коритото с вече изровената баластра. Хидролозите пък коментират, че на мястото нямало и необходимите табели за строеж, нито информационно табло, задължително по закон. И напомнят, че река Вит в тази й част, както и терените около нея, влизат в защитената "Натура 2000". Освен копаенето в коритото й, са установили и изсичането на значително количество върби при река Калник.