БЕЗОБРАЗИЕ! В Банкя режат здрави дървета, за да забучат японски вишни

Актуални новини
12:05 - 22 Май 2020
2810
БЕЗОБРАЗИЕ! В Банкя режат здрави дървета, за да забучат японски вишни

От неправителствената организация "Спаси София" алармираха за поредното безобразие в столицата. Този път хората на независимия общински съветник Борис Бонев сигнализират за унищожаване на здрави дървета в центъра на Банкя, като на тяхно място се слагат японски вишни.

"Кой със здрав разум би унищожил здрави и пораснали дървета и би забучил японски вишни помежду им? В Банкя, цялата ул. Георги Раковски е обезлесена по този безобразен начин. Старите дървета са варварски унищожени, а за разкош, между осакатените стволове са засадени японски вишни – боднати просто ей така, отново без да се спазват изискванията за минимални отстояния от другите дървета", сигнализираха във фейбук от "Спаси Саофия" и публикуваха снимки на поредната общинска недомислица. 

"Порочната практика на Общината да осакатява старите улични дървета продължава с пълна сила - без правила, без професионалисти. Общинското “обгрижване” се свежда до цялостно премахване на короните, с което дърветата се оставят без храна и те започват да се борят за оцеляването си. По думите на управляващите, това било "процедура за подмладяване”, но вандалското изрязване е отречена от специалистите по целия свят и силно рискована практика.


За да се спестят пари и време на частните фирми, рязането за няколко минути убива дървета, расли с десетилетия. Животът на дърветата, които ще оцелеят значително се скъсява и с времето те стават опасни. Новите им клони са слабо закрепени, лесно се чупят и те загиват заради липсата на листна маса и проникване през разрезите на микроорганизми, причиняващи гнилостни процеси в стволовете", описват ситуацията в града на премиера Бойко Борисов от "Спаси София".

Според НПО-то тази политика показва безсилието на управляващите да полагат грижи за зелената система. "София има славата на зелен град, но това не е даденост, а следствие от постоянство и дългогодишни грижи. Процесите сега са в обратната посока – зелените площи на града се застрояват, по улиците зеят безброй празни дупки за дървета, а там където ги има – са оставени на самотек. Сечта не е “грижа”, а признак на немощ. Очакваме от поредния зам.-кмет по екологията спешно и цялостно да прекрати тази пагубна за градското озеленяване практика, както и най-накрая да вкара ред в прогнилата дирекция "Зелена система", която допуска грешка след грешка!", заявяват от "Спаси София".