Безопасна дезинфекция на дома- как?

Здраве
17:23 - 21 Юни 2021
1658
Безопасна дезинфекция на дома- как?

Дезинфекцията на дома с естествени, нетоксични почистващи препарати може да звучи като много сложна задача, но всъщност е доста проста. Всъщност, по-голямата част от естествените антибактериални дезинфектанти са в кухнята ви и са в пъти по – евтини от тези химическите почистващи препарати.

Естествените почистващи препарати не само са по-безопасни за здравето на децата та ви, на вас , на домашните любимци и за околната среда.

Ето как да поддържате хигиената у дома в продукти, които ще намерите в килера.

Бял оцет

Направен от оцетна киселина и вода, белият оцет лесно почиства мазнините и премахва плесен, миризми, петна и натрупване на восък. Благодарение на високата си киселинност, белият оцет намалява повърхностните бактерии, което го прави безопасна алтернатива на белината. В едно проучване от 1994 г. от Journal of Environmental Health е установено, че третиране с бял  оцет води до намаляване на количеството бактерии безопасно, макар и малко по – малко ефективно от химическите препарати.

Водка

Тъй като повечето видове водка са с 80% или 40% алкохол, тя също може да се използва като дезинфектант за премахване на плесен и мухъл.

Подобно на оцета, водката обезмаслява, премахва петна, освежава тъканите, но без да остава специфичната й миризма.

За да се възползвате от силата й пълноценно, потърсете напитка с поне 60% алкохол и я оставете да престои няколко минути, за да може алкохолът да свърши работата си.

Лимон

Лимонената киселина работи чудесно върху алкални петна като сапунена пяна. Лимоните могат да се използват и за дезинфекциране на непорести повърхности и блестящи окислени метали – например за старите медни съдове и тигани. Освен това лимонът помага за намаляване на бактериите върху твърди повърхности, но е по-малко ефективен от оцета и търговските почистващи препарати. Предимството му обаче е хубавият аромат.

Водороден пероксид

Ако като дете сте имали рана, най – вероятно след това са ви промивали с водороден пероксид. От 20-те години на 20-ти век водороден пероксид се използва като антисептик, заради способността му да убива бактериите. Подходящ е за премахване на мухъл и на петна върху бели дрехи. Когато работите с водороден пероксид, тъй като може да избели цветни влакна и повреди каменните повърхността с течение на времето. 

Етерични масла

Многофункционални и чудесни миришещи етеричните масла намират широко приложение и имат редица лечебни свойства. Не е изненадващо, че те също са мощно средство срещу бактерии и гъбички. Когато се добавят към водка или разтвор на сапун и вода, някои етерични масла могат да подобрят почистващите им свойства, помагат за справяне с плесен, мухъл и миризми. Сред етеричните масла, които се справят успешно с бактериите, от които да избирате, особено чаено дърво, цитронела, здравец, лимонена трева, портокал и пачули. Понастоящем учените все още изучават способностите за борба с бактериите на етерични масла, включително потенциалната им употреба като антибиотик .

Пара

Простата комбинация от вода и топлина е възможно най-доброто дезинфектиращо средство без химикали. Когато се нагрее до поне 100 градуса, парата не само елиминира твърдите петна и мазнини, но може да дезинфекцира повърхностите.

Кастилски сапун

Със своите корени в района на Кастилия на Испания, сапунът на Кастилия, преди правен от зехтин, сега често се произвежда от смес от растителни масла. Понякога само капка сапун е всичко, което е необходимо, за да почистите съдове, повърхности, уреди…Ако не разполагате с такъв сапун, може да направите ваш, като добавите етерично масло от чаено дърво.