Безплатни прегледи за жените между 30 и 50 години

Това предвижда промяна в Наредбата за профилактични прегледи

Новини
20:15 - 17 Март 2022
2416
Безплатни прегледи за жените между 30 и 50 години

Жените между 30 и 50 години ще трябва всяка година задължително да изследват профилактично млечните си жлези. Това предвижда промяна в Наредбата за профилактични прегледи, пусната за обществено обсъждане от здравното министерство. Безплатните ехографски прегледи на гърдите ще дадат възможност на жените да открият навреме изменения.

Досега единственият безплатен преглед, осигурен от здравната каса, бе мануалното изследване на гърдите. То се осъществяваше от личния лекар заедно с общия профилактичен преглед. Ако джипито въобще направи мануалното изследване, той нямаше право да даде направление за мамолог,който да направи ехография.

Здравната каса не заплащаше и прегледа на акушер-гинеколозите. Единственият начин бе личният лекар да препрати пациентката на акушер-гинеколог, а той да даде направление за мамолог или хирург, които пък да направят безплатно изследването.

Промяна в профилактичните прегледи има и за децата. При 7-, 10-, 13- и 16-годишните ще бъде включена кръвна картина и урина. Отделно допълнително ще се изследват кръвна захар и холестерол на тийнейджърите на 16 години. Целта е да се открият навреме здравословни проблеми при учениците.Доскоро личните лекари назначаваха изследване на холестерола според възрастта на пациентите, с оглед определяне на риска от сърдечносъдови заболявания.

Ако има наличие на определени рискови фактори, се назначаваше и изследване на кръвна захар.Кръвна картина, креатинин, урина, както и чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ пък ще се изследват на всеки пет години при всеки над 18 годишна възраст.

Това позволява да се открият проблеми при черния дроб и отделителната система.Четири вместо две стават акушерските ехографии за бременните. Промените предвиждат и ехографско изследване за фетална морфология. До този момент бременните жени трябваше да плащат изследването в всеки от трите триместъра на бременността. Бъдещите майки вече няма да плащат и за изследване за хепатит.

За пациентите със заболявания на долния гастроинтестинален тракт, тоест на тънкото или дебелото черво, дванадесетопръстника, ануса и други органи, се добавя изследване за капротектин във фекалиите. То досега също не се поемаше от здравната каса, макар че е предсказващ маркер за клинични рецидиви при пациенти със заболявания на червата. С предложения проект се добавя и възможност за изследване на пациентите с диагноза синдром на Търнър. При боледуващите от това заболяване над 18 години в рамките на диспансерното им наблюдение при специалист се включва провеждането на остеодензитометрия, с оглед подобряване на диагностиката на костните изменения, причинени от заболяването.