Безплатни ваксини в Европа - до края на годината

Актуални новини
11:09 - 29 Септември 2020
1342
Безплатни ваксини в Европа - до края на годината

Безплатни ваксини срещу коронавирус може да се очакват в Европа в края на тази година и в началото на другата. Това съобщи тази сутрин доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация  у нас.

„Тази ваксина ще бъде произведена в достатъчни количества, че да бъде експортирана до отделните страни и да задоволи най-неотложните нужди за най–нуждаещите се – здравният персонал, хората с хронични заболявания и след това стъпка по стъпка за населението“, обясни той пред бтв. От СЗО смятат, че мащабът на пандемията е по-голям от това, което сочи статистиката.

"Чакаме втора вълна на COVID-19, България не е сред най-тревожните страни, но след платото може да последва рязък скок през есента на заболели, предупреди Околийски.

Той алармира, че разпространяваните неверни твърдения за болестта, които идват от хора в здравната сфера, е изключително опасно. От това настъпвало объркване и пренебрегване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

„В самото начало СЗО имаше посланието да имаме единно послание, което в България много добре функционираше, и после по различни причини това послание се раздвои, посланието на СЗО и Европейският център за контрола на заболяванията, както и РЗИ е, че трябва да има определени епидемични мерки и другите послания, които са много прости – не носете маски. Но какви са научните доказателства даден специалист да каже това - това са субективни твърдения, рискува се да се заразяват, като не носят маски“, коментира още колийски.

Според него връщането на брифингите от кризисния щаб е добро решение, за да се избегне дезинформацията и неверните твърдения, „Хората се нуждаят от адекватна и точна информация, особено когато социалните медии са изпълнени с фалшиви новини“, подчерта експертът.