Безплатно училище за активни шофьори спира войната по пътищата

Общество
16:20 - 29 Ноември 2021
3903
Безплатно училище за активни шофьори спира войната по пътищата

Доброволческа инициатива за пътна безопасност може да изкара България от черната статистика за най-голям брой жертви и ранени от катастрофи в Европейския съюз. Създателят на "Аз на пътя - научи ме да шофирам" Виктор Георгиев съобщи пред Lupa.bg, че въпреки пандемията смята да я възроди и моли обществеността и новите политици за чуваемост.

В края на декември 2018 г. той създава фейсбук страница и група, в която напълно безплатно записва действащи водачи за шофиране с него с цел преодоляване на най-често срещаните грешки зад волана и насърчаване на пътната безопасност в различни направления - действия в случай на екстремни ситуации, както свързани с други участници в движението, така и продиктувани от метеорологични условия или внезапни повреди по автомобила. 

Идеята на Виктор е тези обучения да залегнат в национална програма за усъвършенстване на уменията на шофьорите, особено предвид изключително стария автопарк, поддържан у нас, и лошите пътни условия. Казва обаче, че институциите досега са останали глухи за апела му. А инициативата по никакъв начин не пречи на бизнеса на школите за шофиране, както и не се влияе от работата на ДАИ. 

Виктор е професионален шофьор и бивш пистов състезател. Има изкарани курсове за дрифт, екстремно и безопасно шофиране. Партньорът му в инициативата Иван също е професионалист в областта със стотици хиляди изминати километри зад гърба си.

Как се провежда урокът? 

Професионалистите сядат в автомобила на любителя-водач и го молят да кара така, както ежедневно го прави, без да се съобразява с тяхното присъствие. В продължение на около 30 минути те записват всички детайли от стила, грешките и позитивите зад волана.

След спирането на автомобила те се обсъждат, като едновременно с това се поправя стойката на водача, начина, по който държи волана и в продължение на още 30 минути той продължава да шофира вече коригирано.

Предвижда се и събирането на няколко водачи на голям паркинг така, че да се тренират ситуации като загуба на сцепление, резки маневри, излизане от критични ситуации. В хода на урока професионалистите обсъждат с "курсистите" и как да се справят с внезапни автомобилни повреди като хлътнал педал на съединителя или проблеми в скоростната кутия или волана. 

За връзка със създателя на инициативата "Аз на пътя - Научи ме да шофирам": 

Виктор Георгиев - 087 678 5959

[email protected]

https://www.facebook.com/AznaPytia