Безплодие мъчи почти всяка седма млада двойка у нас

Стерилитетът засяга вече еднакво жените и мъжете

Новини
13:51 - 09 Декември 2019
1847
Безплодие мъчи почти всяка седма млада двойка у нас

На фона на демографската криза стерилитетът при младите двойки придобива общонационално значение за някои страни, сред които е и нашата. Това съобщи пред тв „Черно море“ управителят на АГ болницата във Варна проф. д-р Емил Ковачев. Още повече, че България е на едно от водещите места по отрицателни демографски показатели, добави той.

Стерилитетът се е увеличил почти двойно през последните години. Според голямо проучване, направено през 1982 г., процентът му е бил 7,5%. А през 2005 г. според данните от доклад, поръчан от БАН, жените с фертилни смущения са вече 14 – 15%, посочи проф. Ковачев. Толкова е средният процент в ЕС и САЩ.

Основната причина за увеличаващото се безплодие се дължи на факта, че все повече млади двойки отлагат първата бременност след 35 г. заради кариерни или други съображения. А след тази възраст в женския организъм започват биологични процеси, свързани с намаляване на яйчниковия резерв например, обясни акушер-гинекологът.

Сред другите причини за стерилитет са повишеният дял на сексуално-трансмисивните инфекции, неблагоприятните фактори на околната среда, вредните навици като тютюнопушене, хронична злоупотреба с алкохол и други.

Преди време се смяташе, че в повечето случаи „вината“ за невъзможността за раждане на дете е у жената. Сега причините за безплодието се поделят поравно между двата пола, каза още проф. Ковачев.

Той припомни, че асистираната репродукция е сред решенията на проблема. У нас се практикуват успешно всички известни по света техники, които основно са два вида – класическо инвитро и икси методика. Голям плюс за бездетните семейства е държавният инвитро фонд.