Безпрецедентна операция срещу наркотиците във Франция

ЕС
11:19 - 25 Март 2024
1213
Безпрецедентна операция срещу наркотиците във Франция

Във Франция започна широкомащабната операция срещу трафика на наркотици под названието "Place nette XXL", съобщи френският вътрешен министър Жералд Дарманин.

Това се случва след посещението на френския президент Еманюел Макрон в Марсилия, по време на което той обеща, че през следващите няколко седмици в страната ще бъдат проведени около 10 операции от този тип. "Това е безпрецедентна операция, която започнахме, за да спрем трафика на наркотици и да осигурим републиканския ред", обясни държавният глава, цитиран от АФП.

Ще бъдат започнати общо три нови мащабни операции - в Дижон, в централната част на Източна Франция, в Лил, в северната част на страната, и в Марсилия и департамента Буш дю Рон, където конкретно са мобилизирани около 900 полицаи, жандармеристи и митничари.

Три дни след началото на операцията са иззети 22 килограма наркотици, задържани са 71 души, иззети са над 385 000 евро в брой или имущество и четири оръжия.

Войната за контрол над доходоносните точки за търговия с наркотици окървави Марсилия както никога досега през 2023 г., като 49 души бяха убити в "наркомрежи", включително четири съпътстващи жертви.

В допълнение към мащабната операция наскоро бяха извършени няколко рейда срещу двете основни банди в Марсилия - DZ Mafia и Yoda. В началото на март в Мароко беше арестуван 33-годишният Феликс Бинги, известен като "Котарака" - предполагаемият лидер на клана "Yoda".