Безпрецедентно: Северна Корея праща войски в Украйна

За първи път от началото на войната на фронта ще бъдат изпратени войски на трета държава

Актуални новини
12:10 - 27 Юни 2024
8027
Безпрецедентно: Северна Корея праща войски в Украйна

За първи път от началото на пълномащабната война на Русия в Украйна на фронта ще бъдат изпратени войски на трета държава. До момента само чужди наемници се сражаваха там.

Макар да става въпрос за инженерни войски, а не за бойни части, Северна Корея е дала зелена светлина да изпрати свои сили редом до руския агресор.

Това се случва само дни, след като руският президент Владимир Путин посети Пхенян и обяви подписването на исторически договор за сътрудничество в сферата на сигурността между двете държави.

Северна Корея ще изпрати строителни и инженерни войски в окупираните територии на Донецка област. Това ще стане през юли тази година. Предполага се, че корейците ще извършват „възстановителни работи“, пишат украинските медии, позовавайки се на информация на Института за изследване на войната (ISW).

Севернокорейската армия разполага с 10 инженерни бригади. Северна Корея може да получава до 115 милиона долара годишно от Русия, ако изпрати три или четири инженерни бригади в окупираната част на Украйна.

Информацията беше потвърдена от южнокорейското разузнаване. Пряката севернокорейска инженерна подкрепа може да освободи руска бойна мощ за операции по фронтовата линия.

Русия се стреми да създаде коалиция от приятелски държави с исторически топли връзки със СССР, които да формират основата на алтернативен световен ред.

Украинският военно-политически анализатор Олександър Коваленко написа:

"Случващото е показателно, особено за международните ни партньори. Наемниците са си наемници, а редовните войски, дори и инженерните, са си редовни войски".

По думите му Русия през последния месец е загубила рекордно количество бойна и специализирана техника на фронта. Той задава логичния въпрос - какво се е случило с руските инженерни войски, за да се налага Путин да моли Ким за такива? Руската тридневна спецоперация по превземането на Киев определено не върви по план.