Безпрецедентно: СОС поряза ГЕРБ за парите за чистота

Общество
14:54 - 15 Декември 2022
2503
Безпрецедентно: СОС поряза ГЕРБ за парите за чистота

Един от основните финансови документи, по които работи Столичната община, безпрецедентно не беше приет от общинския съвет в четвъртък. ГЕРБ не успя да събере подкрепа за план-сметката за чистотата, в която се определят размерът на такса смет, приходите от нея, както и разходите за почистване, събиране и третиране на отпадъци за 2023 г.

През годините обсъждането на този документ традиционно минаваше с критики от опозицията, но все пак се намираше мнозинство за приемането му. В навечерието на 2023 г., в която има и местни избори, план-сметката беше подкрепена единствено от съветниците от ГЕРБ. Неформалните им коалиционни партньори в управлението на София "Патриоти за София" (ВМРО и "Атака") не гласуваха за документа. Против или въздържали се бяха и съветниците от "Демократична България", БСП, както и независимият Борис Бонев.

Така Столичната община ще трябва да се вмести в бюджета за чистене от тази година, който е с над 22 млн. лева по-малък от планирания от администрацията за 2023 г. Таксата за битови отпадъци остава непроменена – 1.6 промила от данъчната оценка на имота, както се предвиждаше и в неприетия бюджет за чистене.

Няма да се увеличат обаче таксите за фирмите, които плащат според генерираното количество отпадъци. Администрацията на кмета Йорданка Фандъкова предвиждаше те да нараснат. След бламирането на бюджета за чистота таксите остават 1340 лв. за контейнер от 1100 литра, а за такъв от 3.5 куб. метра таксата е 8030 лв. Фирмите могат да сключат договор и с други компании, които да събират отпадъците им. В този случай се плаща само за обработката и депонирането на боклука.

"Предстоящите местни избори мотивират много политически сили да мислят за партийните си въпроси, а не за града", коментира кметът Йорданка Фандъкова.

"Днес общинският съвет не подкрепи повече миене в града, не подкрепи изграждането на фотоволтаична инсталация в завода за отпадъци, с което да се намалят сметките на завода, и не подкрепи повече средства за районните кметове за поддържане на междублоковите пространства", добави Фандъкова. Все пак добави, че парите от тази година ще стигнат за осигуряването на "почистването на града за 2023 г.".

Какво се предвиждаше

За догодина администрацията залагаше бюджет за чистене от 260.2 млн. лева при 237.7 млн. лева за тази година. Около 260 млн. лева от разходите за 2023 г. трябваше да дойдат от такса смет. Трябваше да се увеличат парите по почти всички пера – събиране и транспортиране на отпадъци, миене на улици, поддържане на инсталациите за третиране на отпадъци.

Близо 9 млн. лв. повече бяха предвидени за осигуряване на дейността на завода за преработка на битовите отпадъци в "Садината" и инсталациите за зелени и биоразградими отпадъци в Хан Богров. Ръстът на разходите се обясняваше с по-високите цени на тока, който се ползва за работата на завода.

С увеличението на парите за чистене администрацията обещаваше по-често миене на улиците в кварталите, както и на тези, по които се движи градски транспорт.

Критики

Като цяло всяка година администрацията предлага завишаване на парите за чистене, без това да води до сериозни промени в предоставяната услуга. И тази година, както и всяка друга, основните забележки на опозицията бяха, свързани с прекалено големия дял на ръчното метене и миене за сметка на машинното. Отново имаше критики за слабия контрол на общината над фирмите за почистване, както и за това, че не се прави достатъчно за разделно и по-ефективно събиране на отпадъците.

От БСП и от ДБ критикуваха администрацията, че голяма част от заложените за тази година разходи на практика не са изпълнени. Така според тях се събират повече средства от такса смет. По закон приходите от нея трябва да отиват изцяло за дейностите по чистотата и не може да се ползват за други разходи. Иван Таков от БСП за пореден път заяви, че според него от таксата се събират повече средства, основно от дължими такси от предходни години, и няма обяснение за какво се използват.

От ДБ поставиха под съмнение данните за оползотворяване и депониране на отпадъци.

Борис Бонев пък заяви, че според него проблемът е, че и почистването, по подобие на ремонтите в града, се прави некачествено.

Отговорът

Основните тези на ГЕРБ в отговор на критиките бяха, че блокирането на бюджета за чистота, означава, че няма да се осйществи доброто намерение за по-често миене на улиците, а това било мярка за по-чист въздух. Освен това било нужно нарастване на разходите за транспорт и оползотворяване на горивото от отпадъци, тъй като общината все още няма собствена инсталация, в която да го гори.

"Имаме много разходи за транспорт и оползотворяване на RDF (горивото от отпадъци, което е краен продукт от работата на завода за смет – б. а.), защото нямаме инсталация и това е проблем на другата част на залата", заяви председателят на бюджетната комисия Стефан Марков (ГЕРБ), имайки предвид опозицията в лицето на ДБ и БСП, които са против проекта за инсенератор за боклук.

От БСП му отговориха, че проблемът всъщност е в общината, която толкова години не може да довърши до край поръчката за избор на строител на инсталацията. Както Mediapool писа, заради забавянето на проекта общината ще загуби поне 100 млн. лева от осигуреното за него еврофинансиране.

"Освен с предстоящите избори по никакъв друг начин не мога да си обясня подобно безобразие", коментира отхвърлянето на бюджета за чистене председателят на общинския съвет Георги Георгиев. Според него с това гласуване се блокират доказани и ефективни мерки за по-чист въздух, за които били намерени средства "благодарение на доброто управление".

"Как да обясним на софиянци, че има пари за повече почистване, но вместо това ще дишат прахоляк?!", добави той. Георгиев обясни, че не е вярвал, че ще се стигне до този развой на гласуването.