Безработицата в еврозоната достига 8,1% през август

Испания е с най.много хора без препитание - 16,2%

Новини
13:40 - 01 Октомври 2020
1375
Безработицата в еврозоната достига 8,1% през август

Сезонно коригираният процент на безработица в еврозоната (EA19) е 8,1% през август, нараствайки с 0,1 процентни пункта в сравнение с предходния месец, според доклада на Евростат, публикуван в четвъртък.

На годишна база цифрата се е увеличила с 0,6 процентни пункта.

В целия Европейски съюз (ЕС-27) процентът на безработица е бил 7,4%, с 0,1 процентни пункта на месечна база и 0,8 процентни пункта по-висок от юли 2019 г.

Що се отнася до държавите-членки, равнището на безработица е най-високо в Испания - 16,2%, докато Чехия регистрира най-ниското ниво - 2,7%.

Управителят на Банката на Испания и политик на Европейската централна банка (ЕЦБ) Пабло Ернандес де Кос заяви в четвъртък, че в данните от август може да се види "известно" забавяне на икономиката.

По време на онлайн събитие де Кос отбеляза също, че извънредната програма на ЕЦБ (PEPP) ще окаже решаващо влияние върху цифрите на БВП и цените, като добави, че е от ключово значение да се запази гъвкавостта на PEPP.

ЕЦБ трябва да поддържа значителни нива на стимули до момента, в който се постигне пълно възстановяване от коронавирусната криза, подчерта икономистът.

Цените на производителите в Европейския съюз (EU27) и Еврозоната (EA19) са се увеличили съответно с 0,2% и 0,1% през август в сравнение с предходния месец, според доклада на Евростат. На годишно ниво цифрите намаляват с 2,5% в еврозоната и с 2,3% в ЕС.

В еврозоната цените на трайните потребителски стоки и нетрайните потребителски стоки останаха стабилни, увеличиха се с 0,1% за междинните стоки и се намалиха с 0,1% за капиталовите стоки на месечно ниво.

В сравнение със същия период на 2019 г. данните за нетрайните, трайните и капиталовите стоки са нараснали съответно с 0,3%, 1,5% и 0,8%, докато тези за междинните стоки са намалели с 1,9%. В енергийния сектор цените нараснаха с 0,3% на месечна база, но загубиха 8,7% на годишна база.

В ЕС енергийният сектор отбеляза ръст от 0.6% на месечна база, но спад от 8.4% на годишно ниво. Цените също са се увеличили с 0,1% за междинни стоки, трайни потребителски стоки и нетрайни потребителски стоки в сравнение с предходния месец и с 0,6% за нетрайни потребителски стоки, с 0,9% за потребителски стоки и с 1,6% за трайни потребителски стоки в сравнение с август 2019 г. От друга страна, цифрите са намалели с 0,1% на месечна база и с 1,7% за междинните стоки на годишна база.