Безработнит е в САЩ са вече към 46 млн.

Броят на новорегистрираните в бюрата по труда е изненадващо висок

Свят
16:53 - 18 Юни 2020
2010
Безработните в САЩ са вече към 46 млн.

Още 1,5 млн. работници в САЩ са се регистрирали като безработни през последната седмица. Това съобщиха от Министерството на труда, с което общият брой на безработните в страната от началото на кризата с новия коронавирус (COVID-19) вече е 45,7 млн. души, съобщава "Франс прес".

Броят на новорегистрираните безработни е изненадващо високо - спад от едва 58 000 спрямо нивото от предходната седмица, докато осигурената безработица, показваща, че хората все още получават помощ към седмицата, приключила на 6 юни, е непроменена на 14,1%, като 20,5 милиона души продължават да получават обезщетения.

Освен това повече от 760 000 души в 46 щата са подадени от миналата седмица молби за помощ за безработица по специална програма за хора, които обикновено не биха могли да се ползват от обезщетенията, съобщиха от Министерството на труда.

Рубеела Фаруки от икономиката с висока честота заяви, че седмичният доклад предлага смесена присъда за здравето на най-голямата икономика в света.

"Упадъкът на продължаващите искове за втора поредна седмица, докато е малък, е окуражаващ, сигнализиращ за наемане или пренаемане", каза тя. "Въпреки това, високият темп на съкращения е показателен за продължаващите напрежения на пазара на труда."

Данните представляват най-новия поглед върху икономическото опустошение, причинено от пандемията на коронавирус, която принуди бизнеса в цялата страна да се закрие от средата на март, което доведе до масови съкращения.

Темпът на подаване на нови седмични искове е намалял след достигането на своя пик в края на март и много щати преминаха отново да отворят икономиките си, поне отчасти.

И все пак вирусът се запазва, като епицентърът на епидемията се измества от Ню Йорк към щатите на юг и запад.