Безсилни у дома, лидерите на Г-7 се опитват да решат глобални проблеми

На срещата на върха от 13 до 15 юни ръководителите на най-развитите демокрации в света се изправят пред заплашителен дневен ред

Новини
17:27 - 13 Юни 2024
1819
Безсилни у дома, лидерите на Г-7 се опитват да решат глобални проблеми

Лидерите на Г-7 се събират тази седмица в Южна Италия за годишната си среща и въпреки че са обзети от мрачно настроение заради безбройните си беди у дома, те се опитват да намерят решения за много от най-болезнените глобални проблеми.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който се бори за преизбиране през ноември, се сблъсква с един поляризиран електорат, а резултатите му в проучванията на общественото мнение са потискащи. Същевременно изглежда сигурно, че британският премиер Риши Сунак ще

загуби властта си на парламентарните избори другия месец.

Лидерите на Франция и Германия са в нестабилна ситуация след тежките им поражения на европейските избори, мрачни са и резултатите от социологическите за премиерите на Канада и Япония.

Единствено домакинът на срещата на върха - Джорджа Мелони, е с гордо вдигната глава след триумфа ѝ на европейските избори в Италия, но според политически анализатори тя е изправена пред трудности в постигането на значими резултати в луксозния курорт Борго Еняция.

"Като домакин на Г-7 тя иска да се срещне с напълно овластени лидери. Не може да постигнеш много, ако пред себе си имаш само куци патици", каза Франческо Галиети, основател на компанията за изследване на политическия риск "Полиси сонар". "Как може да имаш авторитет на световната сцена, ако нямаш власт у дома", попита той.

На срещата на върха от 13 до 15 юни ръководителите на най-развитите демокрации в света се изправят пред заплашителен дневен ред.

Той включва войните в Украйна и Близкия изток, търговските дисбаланси с Китай, опасностите, създавани от изкуствения интелект, и предизвикателства пред развитието в Африка.

Освен това те ще посрещнат необичайно голям брой гости от страни, които не са част от формата, като например папа Франциск и лидерите на някои от най-големите сили по целия свят, включително Индия, Бразилия, Аржентина, Турция, Алжир и Кения. Очакваше се да дойде и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, но

той отмени участието си във вторник, без да дава обяснения за решението си.

"Г-7 събира лидери на страни, които споделят едни и същи възгледи по отношение на фундаментални принципи и стандарти, но форматът не е затворен като крепост. Той е отворен към света", заяви високопоставен представител на италианското правителство, пожелал анонимност.