Безсмъртна: Лили Иванова взима под наем за 10 години култова кръчма в Бургас

Целта й е да се реализира модерен обект, изпълняващ специфични художествени и творчески функции

Новини
11:15 - 17 Април 2024
5779
Безсмъртна: Лили Иванова взима под наем за 10 години култова кръчма в Бургас

Фондация "Лили Иванова“ иска да вземе под наем за срок от 10 години недвижим имот, намиращ се в Морската градина на Бургас. Става въпрос за бившата кръчма "Бургаски вечери“ пише Burgas24.bg.

От докладната записка от зам.-кмета Станимир Апостолов става ясно, че в Община Бургас е постъпило писмо от фондацията на примата на българската естрада. С него се иска получаване на разрешение от Общински съвет - Бургас за обособяване на многофункционален културен център Saloon LI. 

Желанието е имотът да се намира в района около Летния театър в Бургас.

След обследване като подходяща за това е посочена сграда със застроена на площ от 62 кв., собственост на "Благоустройствени строежи“ с прилежаща към нея зимна градина - бившето заведение "Бургаски вечери".

Бившият ресторант "Бургаски вечери " в Морската градина горя преди години

Организацията възнамерява да сключи дългосрочен договор за максимално допустимия срок, предвид намерението да вложи значителни средства за реконструкция и пълно обновяване на обекта. Предвижда се, чрез обновяване да се модернизира пространството, за да се впише в градската и парковата среда, като при проектирането на фасадите и другите елементи ще бъдат заимствани детайли от съществуващите екстериорни решения в зоната, в която е разположен обектът. 

Културният център ще включва многофункционална част, частично оформена като зимна градина

с възможност за отворени обеми и хармонично сливане с парковата среда за изложби, срещи, концерти, представяне на творци и произведения, както и друга културна, художествена и съпътстваща дейност. В рамките на съществуващата сграда ще се

обособи и бюфет за обслужване на събития и гости,

информационен център за популяризиране на всички културни събития, провеждани на територията на община Бургас и продажба на билети за тях, санитарни и обслужващи помещения, гримьорни и др.

Целта на фондацията е да се реализира един привлекателен и модерен обект, изпълняващ специфични художествени и творчески функции, чрез който да популяризира българското изкуство, да стимулира развитието на млади таланти и да отдаде нужната почит на бележити творци.

Ще бъдат организирани и школи за деца и ученици.

Друга цел на организацията е, да се експонират награди и лични вещи на големи български артисти, което ще превърне центъра в една от туристическите забележителности на Бургас и ще допринесе за развитие и разширяване на културния и събитиен туризъм.

"Към настоящия момент обектът е неизползваем, към него няма налице интерес от страна на наематели и се нуждае от сериозен ремонт. Съгласно подаденото заявление всички извършени ремонти и подобрения по сградата, ще останат са в полза на дружеството“, става ясно от докладната записка.