БЕЗУМИЕ: Брокери дерат по €60 000 за стая

Общество
13:10 - 01 Октомври 2020
3952
БЕЗУМИЕ: Брокери дерат по €60 000 за стая

Средно 60 хиляди евро ни струва третата стая при покупка на апартамент в София спрямо това, което бихме платили за двустаен, твърдят брокери.

Според данни на агенция „Адрес-недвижими имоти“ през последните три месеца средните цени на жилищата са между 60 и 80 000 евро за двустаен. Тристайните пък са двойно по-скъпи и цените им стигат 120 000 евро, пише politika.bg.

Това, което масово се предлага на пазара като двустаен, е маломерно жилище с общ хол и кухня плюс малка спалня. За да има допълнителна стая за деца цената скача на 120 000 евро. Единствено при старото строителство кухнята не се брои за стая.

На фона да пандемията и ограничителните мерки, които доведоха до затваряне на бизнеси и повишение на безработицата, се оказва, че няма сериозен спад на търсенето на имоти. Това поне сочи официалната статистика.

През летните месеци пазарът на недвижими имоти в България почти успява да достигне нивата от 2019 г., твърдят брокери. През юни, юли и август по данни от Агенцията по вписванията, цитирани от „Адрес“, са изповядани 54 961 покупко-продажби, което е само с 0,5% по-малко от 55 486-те сделки, регистрирани през същия период на предходната година.

Според шефа на Национално сдружението „Недвижими имоти“ Добромир Ганев обаче обемът на сключените сделки е чувствително по-малък през тази година спрямо миналата. Например за София намалението е с 13%. Варна е с най-малък спад от само 7 на сто. В Пловдив сделките са с 15% надолу, в Бургас със 17%, а в Стара Загора с 13%. Няма нито един град за първото шестмесечие, където има ръст на сделките спрямо 2019 година.

В София през първото полугодие на миналата година са били сключени 13 300 броя сделки. През същия период на тази година те са вече 11 600. Реално обаче са осъществени почти по 2000 на месец сделки, което според брокерите не е никак малко. За Пловдив от 6700 сделки през миналата година, през тази са 5700, за Варна намалението е от 5600 на 5200. Има спадове, но очакванията бяха те да бъдат още по-значими, смята Добромир Ганев.

Освен при сделките обаче има и спад на издадените разрешителни за строеж. За София намалението е с 26 на сто.

Освен това банките са продължили да кредитират домакинствата и реално условията не са променяни с малки изключения. По трудно е станало отпускането на ипотечни кредити на хора, заети в транспорта и туризма, които са и най-пострадалите сектори заради ограничителните мерки, заяви Ганев. Според него отпуснатите ипотеки през първата половина на тази година са 6000 само за София при сключени 11 600 сделки, което на практика означава, че всеки втори имот е купен с ипотека.

Вследствие на тези фактори цените на жилищата почти замръзнаха по време на пандемията и само в отделни райони е отчетено леко понижение. Това бе потвърдено и от националната статистика, откъдето обявиха, че имотите са поевтинели с 1% през второто тримесечие на база предходната година. Това е и първото намаление за последните пет години, става ясно от анализа на статистиката.

Липсата на движение на цените на имотите в пандемията се обяснява и с това, че има брокери на недвижими имоти, които купуват хубавите жилища още на зелено. Така си гарантират високи цени при завършването на проекта, смятат експерти. Това е основната причина в пандемията цените на жилищата да не поевтинеят.

10% поскъпва панелката, ако е до метрото

С между 5 и 10 на сто се вдига цената на жилище, което се намира в близост до спирка на метрото, коментира Добромир Ганев. Цената зависи от разстоянието от имота до съответната станция. Така ако например от жилището до спирката е по-малко от километър, цената му ще е с 10 на сто по-висока спрямо периода, в който не е бил наличен този транспорт. Ако разстоянието е повече, пък имотът е с 5 на сто по-скъп.

Така панелните имоти в крайните квартали намериха купувачи, тъй като метрото се строи в тези райони. „Овча купел“ е един от кварталите, в който наблюдавахме осезаема промяна в нагласите и сериозно повишаване на интереса за покупка с изграждането на третия метродиаметър. Инвестиционните сделки тук се обуславят и от близостта до Нов български университет, поради по-високата ликвидност на имотите. Ръстът на цените беше плавен, в периода на строителните дейности, като пикът се усети през 2018 година, коментираха от „Адрес-недвижими имоти“

„Витоша“ и „Люлин“ в топ 3 на търсенето

Най-търсените жилища в София са в районите „Витоша“, „Люлин“, „Манастирски ливади“, „Младост“, „Надежда“, „Овча купел“ и „Център“, по данни на „Адрес“

Търсят се основно двустайни и тристайни апартаменти за живеене, с дял на покупките съответно 37% и 36%.

Извънредните условия, в които бяхме поставени, отключиха у някои хора желание за живот извън града. Очакванията ни бяха тази тенденция да отшуми с настъпването на лятото, но стремежът на хората към алтернатива на градското жилище се запази, макар все още делът на такива сделки да е нисък. През летните месеци интересът към къщи се запазва устойчив. Запитванията представляват около 10-15%, обясняват още брокерите.