Безумие: Искат 580 лева за униформа в държавно школо

Общество
20:30 - 31 Август 2020
6815
Безумие: Искат 580 лева за униформа в държавно школо

580 лева за униформи трябва да даде майката на бъдещо първолаче, което постъпва в столично държавно школо. Вчера родителката публикува касовата бележка за закупения първи транш от задължителното облекло, което детето ще облече за първия учебен ден за 290 лева, а Lupa.bg тръгна по следите на аферата в конфекцията за малчугани.

За да изкласи цялата година обаче малчуганът трябва да се сдобие с още един комплект, освен ако към втория срок не иска да ходи с къси панталони, ръкави и с разшити копчета на жилетката. Така сумата набъбва до цели 580 кинта само за 1 учебна година. 

Оказва се, че фирмата, шиеща костюмчетата, от години е своеобразен монополист в пазара и сама се хвали, че държи цели 58% от него. Не е ясно как училищните настоятелства избират винаги нея, при положение, че конфекцията е сравнително евтина. А да не говорим за дрехите, които се продават в края на летния сезон по моловете, дори на доказани марки. Един ученически панталон на "Бонита стил" се търгува за 40 лева. Без да правим реклама, ще споменем, че най-качествените детски дрешки на пазара от скандинавски, американски, френски и български марки, продават такъв артикул на двойно по-ниска цена. А за повече от 2 бройки често се правят отстъпки. 

"Бонита стил" обаче е предпочитан производител от държавните училища, където родителите се съгласяват децата им да се унифицират с цел уж да се тушират социалните разлики между децата. 

Ако в един клас има 25 деца, то сумата, която родителите трябва да платят за униформи, е близо 15000 лева, при това ако малчуганите изкарат със закупеното цялата година. За целия гимназиален курс, например, мизата би набъбнала до 72 000 лева.