Безумие! Натискат отбор да смени името си заради расизъм!

Призовават водещи компании да прекратят договорите си с Вашингтон Редскинс

Новини
11:05 - 03 Юли 2020
2206
Безумие! Натискат отбор да смени името си заради расизъм!

Инвеститорска група призовава водещи компании като "Найки", "Пепси", "ФекЕкс" и други да прекратят спонсорските си договори с "Вашингтон редскинс", докато отборът по американски футбол не промени прякора си, съобщи Adweek, цитиран от "Ройтерс".

През годините около "Редскинс" ("червенокожите") има недоволство, като много американци от индиански произход смятат името за расистко. В допълнение на емблемата е образ на индианец.

Според информацията призивът е бил подкрепен от 87 компании, чиито комбинирани активи се оценяват на обща стойност от 620 милиарда долара.

"Това е по-широко движение, което касае коренните народи. Коренните народи бяха в много отношения изоставени от движението за граждански права в края на 60-те години, тъй като нашето резервирано отношение беше ужасно и способността ни да се ангажираме обществото беше много ограничена заради това. С наличието на социалните мрежи очевидно всичко е много различно", каза Карла Фредерикс - директорът на First Peoples Worldwide, една от компаниите в инвеститорската група, които са подписали писмата с призива към водещите компании.

Част от съобщението към "Найки", който предоставя екипировка на клуба, звучи така: "Оценяваме, че "Найки" се изказа в подкрепа на протестите, заявявайки, че "системният расизъм и събитията, които обхванаха Америка през последните няколко седмици, служат за спешно напомняне за необходимата промяна в нашето общество. Семейството на "Найки" винаги може да направи повече, но никога няма да спре да се стреми да бъде пример за подражание за това, как действа многообразна компания".

Темата с расизма в обществото отново излезе на преден план, след като афроамериканецът Джордж Флойд бе убит при инцидент с бял полицай. Смъртта му отприщи вълна от недоволство в САЩ и се стигна до ожесточени сблъсъци в някои градове.