Безумно: Да паркираш на детската площадка

Актуални новини
17:44 - 10 Март 2021
4655
Безумно: Да паркираш на детската площадка

Паркирането от години е огромен проблем в София, а и в други големи градове. Заради липсата на решения някои шофьори започнаха да паркират на безумни места. Едно такова е...на детска плащадка.

От Гражданската инициатива "Спаси София" алармираха, че в столични и варненски квартали коли паркират буквално върху детски площадки. 

"Така изглеждат нашите градове и в такава среда израстват нашите деца. Снимката е от Варна, но и в София имаме безброй детски и спортни площадки, които са напълно превзети от паркирани коли. Зелените площи са превърнати в кал, а местата за отдих - в паркинги", пиша от "Спаси София".

И питат:

"Наистина ли така искаме да изглеждат нашите градове, нашата европейска столица? Наистина ли колата ни е по-важна от децата? Защо допускаме всяко свободно пространство да е окупирано от колите, сякаш ние хората съществуваме заради тях, а не обратното?"

От инициативата обявиха и предложените от тях мерки, а именно:

- Изграждане на монтажни паркинги в кварталите и асфалтиране и подреждане на съществуващите. На мястото на незаконните гаражни клетки може също да се изградят паркинги - уредени и с повече паркоместа.

- Цялостни ремонти на междублоковите пространства с изграждане или обновяване на детски и спортни площадки, зеленина, алеи, пейки, осветление и кътчета за отдих. Междублоковите трябва да станат мини паркове за живущите, а не порутени кални язви.

- Работещи алтернативи на колите - повече и по-бърз градски транспорт, нови линии, билети на време, които улесняват прекачванията и развита велосипедна мрежа, която свързва центъра с големите квартали.

- Строг контрол по паркирането из целия град, започвайки с основните булеварди, спирките, тротоарите и междублоковите пространства. Местата за паркиране винаги ще липсват, но това не е причина тротоари и площади незаконно да се узурпират от коли и властта да толерира безредието!

- Реформа на паркирането - повече места за ползване и без безплатни неограничени места за министерства и институции. Паркирането в центъра при наличие на три линии на метрото и наземен транспорт трябва да е изключение, а не ежедневие!