БФС ни правят на луди: Не знаели за концерта на Бочели на 13 юни...

Абсурдът е, че изпълнението на италианския певец беше обявено в началото на март

Спорт
14:59 - 29 Август 2024
1810
БФС ни правят на луди: Не знаели за концерта на Бочели на 13 юни...

Музикалната легенда Андреа Бочели се оказа причината за огромния футболен скандал, ескалирал до размяна на кръгове и пренасрочване на дербито Левски – ЦСКА.

Членовете на Апелативната комисия на БФС бяха попитани по време на пресконференцията дали не можеше жребият за първенството да бъде предварително дирижиран така, че мачът между „сините“ и „червените“ да не се играе в дните, в които Националният стадион е затворен – от 22 август до 30 септември заради смяна на тревното покритие, както и планирани два концерта на съоръжението - Ед Шийрън на 31 август, както и Андреа Бочели на 14 септември.

По ирония на съдбата жребият за шампионата отреди Левски – ЦСКА да се изиграе именно в дните 14-15 септември. Жребият обаче бе теглен на 13 юни, а концертът на Андреа Бочели е обявен официално от организаторите още на 6 март – три месеца по-рано.

Дори билетите за музикалното събитие са били пуснати в продажба едва на 8 март, като още тогава са били посочени датата и мястото на концерта – 14 септември, Национален стадион „Васил Левски“. Учудващо обаче от Апелативната комисия обявиха, че по време на жребия в БФС не е имало как да предвидят проблема с концерта, тъй като все още нямало подписан договор за него.

„Информацията, която получих от БФС, е, че към датата на жребия в БФС не е имало подписан договор за концерт на Андреа Бочели на 14 септември на Националния стадион. Най-вероятно те са водили преговори преди това. Виновни са от Националния стадион, Националната спортна база и Спортното министерство като принципал на съоръжението“, обясни председателят на Апелативната комисия Валери Апостолов.

На днешната пресконференция от БФС обясниха, че не са знаели за концерта по време на жребия, при положения че шоуто на Бочели е бил обявено от организаторите още в началото на март.

„Аз казах, че е имало такова намерение. Това не го упреквам. Но договор между Националния стадион и Андреа Бочели към датата на жребия не е представен пред нас. А това, че се е обсъждало от март месец да има концертни програми на Националния стадион в рамките на годината – най-вероятно те водят такива преговори“, отговори Апостолов.

„Те могат да си продават билети, ние не сме орган, който да контролира Националната спортна база. Те могат да си правят всяка седмица концерти, ако вземат такова решение. Ние не ги администрираме, те не се длъжни да се съобразяват с нас. Те се имат принципал – Министерството на младежта и спорта. БФС не е собственик на Националния стадион, така че даже не са длъжни да съобразяват договорите с нас и да ни информират дали ще сключват контракти за концерти“, заяви заместник-председателят на Апелативната комисия Александър Радовски.

„Ние не администрираме първенството, а обсъждаме казуси, които влизат в нашите компетенции. Апелативната комисия работи тогава, когато има жалби и те попадат в обхвата на нашите компетенции“, допълни Валери Апостолов.

Остават обаче въпросите дали дори и без подписан договор, ако е било сигурно, че такъв концерт ще има, от Футболната лига не можеха да вземат решение за дирижиране на жребия предварително, за да отпаднат форсмажорните варианти, които се прилагат постфактум в момента.