BG Индиана Джоунс: Ето как са загинали царете Петър и Калоян

Култура
18:22 - 13 Октомври 2021
2814
BG Индиана Джоунс: Ето как са загинали царете Петър и Калоян

Елегантен сребърен мъжки пръстен с отвор за отрова е една от най-забележителните находки от приключилите тримесечните археологически проучвания на античния и средновековен град Мисионис край Търговище.

Той бе показан от проф. Николай Овчаров, под чието научно ръководство се водят проучванията, съобщи „Фокус“. Пръстенът е с изящна украса от гранули. Най-важно е обаче, че касетата му е куха, а встрани има едва забележима дупчица, обясни BG Индиана Джоунс. „Ние сме улеснени в тълкуването, защото накитът е буквално близнак на една находка от 2013 г.

Тогава доц. Бони Петрунова (днес директор на Националния исторически музей) съобщава сензационно от средновековния град Калиакра, че там е открит първият по рода си пръстен-убиец.

Той е с куха касета и дупчица за изливане или изсипване на отрова. Петрунова уточнява, че най-вероятно става дума за арсеник, внасян от Италия“, посочи професорът.

Пръстенът от Мисионис е същият, само че е от по-благороден метал – сребро. И може би наистина Бони Петрунова е права, предвид известните исторически примери от епохата.

Има подозрения, че чрез отрова са елиминирани царете Петър и Калоян, управлявали в края на ХІІ и началото на ХІІІ в. По такъв начин загива в 1246 г. малолетният цар Коломан І, който според летописеца умира внезапно „от питие, донесено му от противника, в което тайно е била излята отрова.”, обясни проф. Овчаров.