БГ полицаи и колегите им от 6 страни проиграват инциденти във влакове

Новини
18:32 - 20 Септември 2023
2060
БГ полицаи и колегите им от 6 страни проиграват инциденти във влакове

Екипи полицейски служители от шест държави – България, Португалия, Словения, Полша, Сърбия и Чехия, проиграват на терен съвместни действия по различни сценарии, свързани с овладяване на инциденти във влакове и на железопътни (жп) гари и възстановяване на реда, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ е член на Европейската асоциация на железопътните полицейски сили, имащи отношение към сигурността на железопътния транспорт в страните – членки на ЕС – RAILPOL.

Служители на Главната дирекция участват в работните групи „Противодействие на тероризма в железопътна среда“ и „Обществен ред“ на организацията. В рамките на групите страните обменят опит и добри тактики, организират обучения за полицейските сили и практически занятия за подобряване на сътрудничеството на терен между екипи от различни държави.

„Динамичната среда за сигурност ежедневно ни поставя пред предизвикателства. Отговорът е постоянно обучение на полицейския състав и готовност за своевременно предотвратяване, пресичане, разкриване и превенция на престъпни посегателства във всички сфери на обществения живот, в това число – в железопътния транспорт.

В глобалния свят сътрудничеството на терен между екипи от различни държави придобива все по-голямо значение. Адекватните действия са решаващи както за опазването на обществения ред, така и при сериозни инциденти. Тогава добрата подготовка спасява животи“, заяви заместник-министър Кирил Ценкин. Генералният секретар на RAILPOL Жан Бертран Потен и изпълнителният директор на организацията Елиза Сидгвик също поздравиха участниците и им пожелаха ползотворна работа.

От началото на годината до 13 юни т.г. са станали 12 произшествия на жп прелези, причинени от нарушаване на правилата за безопасност от водачите на пътни превозни средства. Това съобщиха тогава от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ по повод Международния ден за безопасно преминаване през жп прелезите.