БГ прокурорите на Кьовеши – с 11 бона заплата (СПИСЪК)

Общество
19:53 - 02 Март 2021
4478
БГ прокурорите на Кьовеши – с 11 бона заплата (СПИСЪК)

Прокурорите, които ще работят от България за европейската прокуратура, ще получават поне 5697 евро начална заплата, т.е, над 11 000 лева

Това е възнаграждението на т.нар. европейски делегирани прокурори. Ако стажът им е по-голям,  могат да започнат работа с възнаграждение от 6402 евро. Това гласят правилата за работа на европейските делегирани прокурори, гласувани от колегията на Европейската прокуратура, съобщи "Лекс".

В правилата са уредени редица въпроси, свързани не само с дейността на делегираните прокурори, но и с условията на работа, заплащането, атестирането, дисциплинарната отговорност и др.

На 13 февруари Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра 10 кандидати за европейски делегирани прокурори.

Това са Светлана Шопова-Колева, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Бисерка Стоянова, Венцислав Фердинандов, Димитър Беличев, Мая Ковачева, Преслава Петкова и Христо Крачунов.

Тепърва обаче те ще трябва да минат през още едно сито. На 18 февруари България изпрати имената на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която на свой ред ги предлага на колегията и тя има последната дума.

Предстои да разберем дали българските предложения ще бъдат одобрени. Те бяха избрани с такава хирургическа прецизност от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, че остана усещане, че членовете на колегията предварително се бяха наговорили кои от над 30-те кандидати да получат положителен вот. 7 от избраните бяха и в листата на главния прокурор Иван Гешев.