Бг туризъм: Рафтинг комплексът в Кресненското дефиле - незаконен

Обектът е изграден в защитена зона по Натура 2000

Новини
20:17 - 26 Април 2023
2245
Бг туризъм: Рафтинг комплексът в Кресненското дефиле - незаконен

Цял туристически комплекс е изграден абсолютно незаконно от рафтъри в защитената зона по Натура 2000 "Кресна - Илинденци" в Кресненското дефиле.

Построени са над 15 постройки – бунгала, ресторант, бар, сервизни помещения, помещения за събития, обучителен център и други, които се намират в началото на Кресненското дефиле.

Справка в община Симитли показва, че за комплекса не са издавани строителни разрешения и няма никаква документация за изградените постройки.

Селището е бизнес проект, зад който стои „Българска федерацията по рафтинг“. В него се развива туристическа дейност, без тя да отговаря на изискванията за местата за настаняване и хранене, съгласно Закона за туризма.

Проверката показва още, че нямат касови апарати и санитарни разрешителни. Как комплексът е захранен с електроенергия също не ясно.

Цялата дейност, която рафтърите извършват в река Струма в Кресненското дефиле, е със съмнителна законност.

Реката е публична държавна собственост. Без съответните разрешителни от Районната инспекция по опазване на околната среда – РИОСВ-Благоевград, никой няма право да извършва каквато и да било дейност в коритото на река Струма.