Би Ти Ви остава чешка собственост, фирма от ОАЕ ще управлява "Йетел"

Актуални новини
13:22 - 20 Февруари 2024
1597
Би Ти Ви остава чешка собственост, фирма от ОАЕ ще управлява "Йетел"

След като Комисията за защита на конкуренцията пусна “Виваком” да придобие “Булсатком”, регулаторът даде зелена светлина и за сделка на друг ключов играч в телекомуникационния бизнес у нас - “Йетел”. Чешкият фонд PPF и Emirates Telecommunications Group Company от ОАЕ ще управляват заедно мобилния бизнес на групата на покойния милиардер Петр Келнер в България, Унгария, Словакия и Сърбия.

Това е втората голяма сделка в телекомуникационния бизнес у нас в рамките на по-малко от месец. КЗК е разрешила това, защото

фирмата от емирствата не притежава телекомуникационни мрежи у нас и няма съществени бизнес операции в Евросъюза, което не застрашава конкуренцията в България.

“Пазарното положение на “Йетел България” при мобилните гласови телефонни услуги на дребно е съпоставимо с другите 2 мобилни оператора, а при фиксираните телефонни услуги на дребно делът е по-нисък от “Виваком” и “А1 България”, посочват от регулатора.

Сделката на чехите с Emirates Telecommunications Group бе обявена миналата есен, когато стана ясно, че цената е 2,5 млрд. евро. “Гордея се с начина, по който успяхме да увеличим стойността на този актив след закупуването му”, коментира тогава главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц.

Обявеното споразумение, с което компанията от ОАЕ продобива основен дял в PPF Telecom, обаче не се отнася за Би Ти Ви, която остава собственост на чехите.

От сделката с телекомите са изключени и активите в Чехия, включително и мобилният оператор там O2 и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN.

PPF, чийто основател Петр Келнер загина в инцидент с хеликоптер в Аляска през 2021 г., беше наследена от съпругата му Ренета Келнерова и четирите им деца. Компанията закупи през 2018 година телекомуникационните активи на норвежкия телеком Telenor в България, Унгария, Черна гора и Сърбия. Сделката тогава бе за 2,8 млрд. евро.