Би Ти Ви с нов собственик до Нова година при сделка за $1 милиард

Новини
15:16 - 12 Юни 2020
6330
Би Ти Ви с нов собственик до Нова година при сделка за $1 милиард

Би Ти Ви ще има нов собственик до Нова година, съобщи специално за "Марица" един от големите играчи на телевизионния пазар у нас. Очакваната покупка от чеха Петер Келнер така и не се състоя, медийната групировка още е в ръцете на компанията СМЕ. И сега фаворитът е друг!

Не липсват мераклии. Цената обаче ще е двойно по ниска, обяснява източникът. Чехът Келнер беше подал оферта за 2,1 милиарда долара. Това означава, че задаващата се сделка ще е за около 1 милиард долара!

"Кризата удари сериозно и телевизионния бизнес, приходите от реклами са сринати, нормално е да се говори за друга цена", каза източникът ни.

Основен фаворит за покупка на bTV Медия Груп е чуждестранен играч на телевизионния пазар. Негов представител в България е популярен експерт по темата, участвал не веднъж в прехвърляния на собствености на телевизии.

С 25 процента, чува се още в софийските офиси, може да се включи известен роден бизнесмен, бивш собственик на футболен клуб.

Милиардерът Петер Келнер, който има бизнес в телекомуникации и лотарии, не се е отказал официално от сделката. Но получи сериозен отпор, и то от сериозно място. Американският сенатор Марко Рубио съобщи, че придобиването на компанията СМЕ от PPF Group на чеха  Келнер ще застраши националната сигурност на САЩ. Мотивите са заради прокарване интересите на Китай. Според Рубио има данни за "пълномощници на Китай в Чешката република”, освен това телекомуникационните фирми, собственост на Келнер, работят с Huawei Technologies Co за развитие на 5G мрежи. CME Media има около 97 милиона аудитория в пет държави, притежава някои от най-гледаните програми за новини в Централна и Източна Европа, подчертава Рубио, който е член в Комисиите по външни отношения и разузнаване в американския Сенат.