Би Ти Ви се извини на ДПС заради Канна Рачева

Политика
15:27 - 23 Октомври 2020
3594
Би Ти Ви се извини на ДПС заради Канна Рачева

Би Ти Ви се извини на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за поредния гаф, допуснат от журналистката Канна Рачева в централната новинарска емисия на 21 октомври.

В сряда, при отразяване на протеста пред Съдебната палата, с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев, Рачева допусна скандален гаф, като в края на репортажа, в обобщението си по искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на главния прокурор, вместо името на обвинител номер едно, тя спомена това на Доган.

От Би Ти Ви определят гафа й като "неволна, човешка грешка на езика". И поднасят извиненията си на почетния председател на ДПС, отхвърляйки "всякакви твърдения за преднамереност".

Извинението на медията идва след позицията, която по-рано от Движението разпространиха до медиите. От ДПС отбелязаха как с нарастваща тревога наблюдават все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания в национален ефир, и по-специално в Би Ти Ви.

Според тях, в емисията новини на Би Ти Ви в 19 часа на 21-ви октомври е премината и последната психологическа бариера на откровената лъжа и манипулация. От ДПС подчертават, че не биха приели опити за замитане на този скандален акт "под килима", с оправданието, че това е лапсус или каквото и да е от този порядък. От партията настояха за публично извинение от страна на медията, както и на журналистката, допуснала гафа.

Това не е първата изцепка на Рачева в ефир. В края на юли в централната емисия новини репортерката бе включена секунди по-рано в ефир и точно тогава пролича как телевизията отразява протестите в страната и чужбина. „Аз за протестите в чужбина не знам… Ако трябва ще си измисля“, изцепи се Рачева. Няколко дни по-късно пък в мрежата се завъртя скандално видео, на което се вижда как Арман Бабикян от "Отровното трио" се извинява на Рачева, че я е събудил. От него става ясно едно - че журналистката е на повикване.