Бие първият звънец! Учениците без букети в клас

700 000 сядат на чина, 60 000 деца за сефте прекрачват прага на школото

Новини
07:45 - 16 Септември 2019
4516
Бие първият звънец! Учениците без букети в клас

Краят на ваканцията дойде. Днес 700 000 ученици ще чуят първия звънец в клас, а от утре започват редовните часове. 60 000 са първокласниците, които за сефте ще седнат на чиновете тази есен.

Новата учебна година и този път не стартира безпроблемно, защото част от децата няма да пристъпят училищния праг. Търсят се 117 000, които са или в чужбина, или за тях липсва всякаква информация, съобщи БНТ. Благодарение на т.нар. Механизъм за обхват, в последните 2 години 40000 ученици все пак са върнати обратно в клас.

Любопитна тенденция е на път да промени традицията учителите да бъдат обсипвани с десетки букети, за които родителите хвърлят луди пари в първия учебен ден. Днес много ученици ще влязат в клас без цвете заради по-добър избор - да дарят парите за цвете за благородни каузи – за болни деца, клиники или пък за обновяване на класните стаи.  

Директорите и учителите на десетки училища в страната от няколко дни призовават децата да не носят букети за първия учебен ден.

В община Пловдив 22 училища в район „Централен“  стартираха инициативата „Направи дарение за детска клиника, вместо цвете на първия учебен ден.“ Така учениците имат възможност да пуснат отделените пари в кутии поставени в дворовете в помощ на създаването на нов детски педиатричен и онкохематологичен център. Примерът на Пловдив ще бъде последван и в други градове в страната.

Новата учебна година започва в над 2400 училища, но в около 60 учебни заведения все още текат ремонти. Някои школа ще отворят врати преди да е приключило обновяването на сградите, а 8 училища ще стартират годината в други сгради.

Въпреки обещаните по-високи заплати за учителите, образователният министър Красимир Вълчев алармира, че дефицитът на преподаватели остава, В стотици училища липсват квалифицирани специалисти по математика, физика и химия.

Заложената средна брутна заплата на учителите е близо 1800 лв. през 2021 г., а чистата да е средно 1500 лв. Още от началото на 2020 г. средното възнаграждение за преподавателите ще стигне 1500 лв., като за двете увеличения, са заложени по 360 млн. лв. на година, стана ясно от думите на министър Вълчев преди няколко дни.