Биков хвърли карта: Единственият изход е проевропейско управление

Запътили сме се към абсурда, а той няма да ни доведе до нищо добро, заяви острието на ГЕРБ

Топ
17:02 - 12 Юли 2022
3013
Биков хвърли карта: Единственият изход е проевропейско управление

Единственият изход от политическата криза е да се създаде проевропейско управление. Кои са партиите, които ще се припознаят като част от това проевропейско мнозинство, вече е въпрос към тях. Ние сме заявили нашата готовност“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Според него един от големите проблеми пред българите през последната година и половина е, че те всяка сутрин, когато се събудят, не знаят какво ги очаква. Това каза пред "Фокус" Тома Биков от ГЕРБ. По думите му липсата на каквато и да било предвидимост и сигурност е нещото, което нагнетява напрежение в обществото и той не е оптимист, че ще има стабилизация на политическата обстановка без ГЕРБ.

„Аз не съм оптимист, че би могло да има някаква стабилизация на политическата система в рамките на 47-то Народно събрание, и то поради това, че все още тези, които управляват, не виждат слона в стаята. А слонът в стаята е, че тази политическа криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ“, посочи той.

„Ние сме са запътили към абсурда, а абсурдът няма да ни доведе до нищо добро“, каза още депутатът.

„Този абсурд доведе до там да са в едно управление с БСП и половината да се държат като „ястреби“ и да спрат руския газ за България, а другата половина да наричат Русия „приятелска“ и режима на Путин „приятелски“ по отношение на България. Това по никакъв начин не създава някаква нормална перспектива пред страната.

Тези хора, например преди две седмици при изгонването на руските дипломати от България вицепремиерът Нинова влезе в Народното събрание и започна да моли опозицията да бламира решението на правителството, в което тя участва, което го давам за пример като абсурд. Защото ние сме са запътили към абсурда, а абсурдът няма да ни доведе до нищо добро, бъдете абсолютно сигурни“, посочи Биков.

Това, което ГЕРБ предлага в тази ситуация на много сериозно геополитическо напрежение и геополитически предизвикателства пред България, е да се сформира проевропейско управление, отбеляза Тома Биков.

„Ние очертахме възможност политическият разговор в България да премине на малко по-високо ниво и да се отлепи от най-ниското стъпало, на което е заседнал през последните две години. А най-ниското стъпало на политическия разговор е, когато всичко се персонализира и разговорът се води изцяло около личностите и около това кой е красив, кой е грозен, кой е умен, кой е глупав.

Той коментира и т.нар. френско предложение към РСМ, която тя одобри тази нощ, като подчерта, че това, което е обърнало обществените нагласи в България и хода на българската дипломация в рамките на Европейския съюз, е било недвусмислената подкрепа на Бойко Борисов и ГЕРБ.

„И впрочем, това беше поредното стратегическо решение, което мина благодарение на ГЕРБ. Така че ако ние се бяхме държали като македонската опозиция ВМРО-ДПМНЕ, най-вероятно изобщо в момента нямаше да говорим за перспективите на евроинтеграцията на Република Северна Македония и изобщо за българските национални интереси в тази територия“, подчерта още депутатът от ГЕРБ.