Бил Гейтс критикува Илон Мъск за хаоса в „Туитър“

Новини
11:47 - 20 Декември 2022
1928
Бил Гейтс критикува Илон Мъск за хаоса в „Туитър“

Бил Гейтс разкритикува във вторник своя колега технологичен предприемач Илон Мъск за скорошната му поредица от промени в новопридобитата от него социална мрежа „Туитър“.

„Мисля, че със сигурност ситуацията с „Туитър“ предизвиква проблеми -  вместо обективен набор от мерки, предприемани от широка група хора, вие виждате нещо като активност, направена без планиране, подготовка и чужда помощ, а само по лична преценка“, каза Гейтс пред "Файненшъл Таймс".

На въпроса дали цифровата поляризация може да бъде преодоляна с инженерство или човешки принос, Гейтс каза, че отговорът „сега изглежда по-неясен, отколкото дори преди година“.

Филантропът, който дари над 2 милиарда долара за отговор на пандемията от Covid-19, каза, че социалните медии „трябва да се съсредоточат върху нещата, които

подбуждат към бунтове или водят до огромни погрешни схващания относно безопасността на ваксините или маските, или подобни неща“.

Що се отнася до изменението на климата, Бил Гейтс се смята за реалист - дори това да означава да се признае, че светът няма шанс да ограничи глобалното затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.

Като се има предвид „общият мащаб на нашата индустриална икономика, ще трябва да свършим умопомрачителна работа, за да останем под 2 градуса по Целзий“, каза той в интервю за Ройтерс.

„Никой не иска да бъде първият, който да каже, че постигането на целта от 1,5 градуса, според Парижкото споразумение, вече не е постижима, но математиката го показва", посочи Гейтс.

Разработчикът на софтуер, превърнал се във филантроп, въпреки това е оптимистично настроен към иновациите в областта на климата - отбелязвайки многобройни области, развиващи нисковъглеродни технологии с финансиране от Breakthrough Energy Group, която Гейтс основа през 2015 г.

Гейтс е инвестирал повече от 2 милиарда долара в климатични технологии, включително директно уляване на въглероден диоксид от въздуха, слънчева енергия и ядрено делене. 14-годишната компания за ядрено делене под чадъра на Breakthrough, TerraPower, има за цел да разполага с работещ демонстрационен реактор до 2030 г.