Бил Гейтс предсказал коронавируса преди 3 години, очаква 33 млн. жертви

Новата зараза може да се окаже от калибъра на Испанската болест убила 50 млн.

Актуални новини
16:48 - 25 Януари 2020
4517
Бил Гейтс предсказал коронавируса преди 3 години, очаква 33 млн. жертви

Бил Гейтс предсказа настъпването на вирусната епидемия в Китай преди година, като отбеляза, че 33 милиона души по целия свят могат да загинат през първите 6 месеца. Основателят на "Майкрософт" предупреди, че планетата ни е изложена на риск заради бързо разпространяващи се суперпатогени и трябва да се готвим за тях като за война.

Изказвайки се на конференция, организирана от Медицинското общество в Масачузетс, Гейтс заяви, че е оптимист, но има една област, в която светът не "постига особено голям напредък и това е подготвеността  за пандемия", предава The Sun.

"В случай на биологични заплахи липсва чувството за мигновена реакция. Светът трябва да се подготви за пандемиите по същия начин, по който се готви за война", заявява той.

По време на изказването си филантропът милиардер разкри обстойно проучване, което показва колко бързо може да се разпространи една нова болест. В него се обяснява за колко време вирусът може да се разпространи по целия свят и да убие 33 милиона души.

Година по-късно, когато сме изправени пред реалната заплаха, броят на засегнатите нации почти се удвои за една нощ. Предварителните изследвания сочат, че коронавирусът е предаден на хората от змии на рибния пазар на Ухан.

От Световната здравна организация уточняват, че почти 3/4 от потвърдените случаи за зараза са регистрирани при хора над 40 години. Експерти предупреждават, че коронавирусът може да се окаже толкова смъртоносен, колкото "испанския грип", отнел 50 милиона човешки живота.