Бил Гейтс предупреди: Много хора ще умрат

Трябва да гарантираме по-голям равен достъп до ваксините, смята той

Новини
23:30 - 21 Май 2021
17812
Бил Гейтс предупреди: Много хора ще умрат

Съоснователят на „Майкрософт“ Бил Гейтс взе участие в онлайн конференция, посветена на здравеопазването, чийто символичен домакин на събитието е италианската столица Рим.

По време на включването си Гейтс призова по-богатите страни да поделят част от ваксините си срещу COVID-19 с по-бедните държави, защото в противен случай „много хора ще умрат„.

Вече година се намираме в пандемия, за което време постигнахме невероятно научни постижения, като например бързото разработване на ваксините, но днес по-важното е целият свят да може да се възползва от тях, подчерта той.

По думите му щедрите дарения на ваксини, медицински апаратури и лекарства все още не е достатъчно, за да бъде овладяна пандемията в глобален мащаб и допълни, че ако ситуацията в САЩ и ЕС значително се подобрява, в някои региони положението е изключително тежко.

Трябва да гарантираме по-голям равен достъп до ваксините. Повече от 80% от първите милиарди дози отидоха в проспериращи страни. Ако не запълним тази огромна дупка, ще загинат много хора, предупреди Бил Гейтс, цитиран от онлайн изданието Infobae.