Бил Гейтс ще инвестира $2 млрд. в защита на климата

Той призова да се увеличат пет пъти глобалните държавни инвестиции в научни изследвания

Свят
11:47 - 15 Февруари 2021
1022
Бил Гейтс ще инвестира $2 млрд. в защита на климата

Бил Гейтс ще инвестира 2 млрд. долара в борбата с климатичните промени, пише "Ханделсблат". Създателят на "Майкрософт" заяви, че тази сума ще я инвестира през следващите 5 години, като средствата ще бъдат вложени в стартъп компании и други проекти.

Климатичните катастрофи трябва да бъдат предотвратявани с помощта на иновационни технологии, което е „възможно, но ще бъде много трудно”, заяви в интервюто за германското издание Бил Гейтс.

Той призова да се увеличат пет пъти глобалните държавни инвестиции в научни изследвания – поне до 110 млрд. долара годишно. Тези пари трябва да бъдат разпределени в цял свят за развитие на възобновяеми източници на енергия и други иновации.

„Ние сме длъжни да променим икономиката с темпове, каквито историята все още не познава”, подчерта Гейтс.

В книгата си „Как да избегнем климатични бедствия“ Бил Гейтс твърди, че решаването на проблемите, свързани с изменението на климата би било „най-удивителното нещо, което човечеството някога е правило”.

В нея той се фокусира върху това как технологията може да ни помогне да декарбонизираме световната икономика. Това ще изисква огромни инвестиции на правителствата в научноизследователската дейност, както и подкрепа, която да позволи на пазара за нови продукти и технологии да расте.