Бил Гейтс затъмнява Слънцето, спасява ни от глобалното затопляне

Актуални новини
13:55 - 18 Януари 2021
2428
Бил Гейтс затъмнява Слънцето, спасява ни от глобалното затопляне

Основателят на Microsoft и един от най-богатите хора в света - Бил Гейтс, финансира развитието на технология за затъмняване на Слънцето. Проектът предвижда разпръскването на фини частици във високите слоеве на атмосферата. Това потенциално би отразило слънчевата светлина, предизвиквайки глобален охлаждащ ефект, съобщава "Форбс".

Проектът SCoPEx, стартиран от учени от Харвардския университет, има за цел да изследва това решение чрез пръскане на нетоксичен прах от калциев карбонат (CaCO3) в стратосферата.

Учените са убедени, че аерозолът, отразяващ слънцето, може да компенсира ефектите от глобалното затопляне.

SCoPEx ще направи малка стъпка в ранните си изследвания през юни близо до град Кируна, Швеция, където Шведската космическа корпорация се съгласи да помогне за изстрелването на балон, носещ научно оборудване, високо на 20 км. Изстрелването няма да освободи стратосферни аерозоли. По-скоро ще служи като тест за маневриране с балона и изследване на комуникационните и оперативните системи.

Ако успее, това може да бъде стъпка към втори експериментален етап, който да освободи малко количество CaCO3 прах в атмосферата.